Annons:

VIMMERBYS ANSLAG TILL ITSAM KAN SÄNKAS – KINDA SÄGER NEJ

Kinda kommun säger nej till det förslag som kan sänka Vimmerbys IT-kostnad rejält. Foto: MostPhotos

VIMMERBYS ANSLAG TILL ITSAM KAN SÄNKAS – KINDA SÄGER NEJ

Itsams direktion vill förändra finansieringsmodellen av det gemensamma kommunalförbundet. Det nya förslaget skulle sänka Vimmerbys kostnad med 1,2 miljoner om året – men Kinda tar strid. Det berättar Kinda-Posten i dag.

Annons:

Itsam finansieras dels av ett grundanslag och dela av avgifter utifrån kommunernas nyuttjadne av Itsams tjänster.

Det nya förslaget skulle förändra modellen för grundanslaget radikakt. I dag baseras det på kommunernas IT-kostnader när förbundet bildades. Framöver är tanken att anslaget istället ska baseras utifrån invånarantalet.
Vimmerby ger överläsget mest i dag: drygt fem miljoner kronor i grundanslag. Kinda, med nästan lika många invånare, lägger endast 1,85 miljoner. Det nya förslaget skulle sänka Vimmerbys anslag till 3,85 och höjda Kindas till 2,42.

"Vi var med och startade Itsam"

Direktionen var enig i beslutet förutom Kinda som reserverade sig mot beslutet och vill driva frågan vidare.

– Det skulle innebära en ökad kostnad med nästan 600 000 kronor om året för Kinda och säger en kommunfullmäktigeförsamling nej så går det inte att genomföra. Vi var med och startade Itsam med ett antal andra kommuner, tog en mängd kostnader och risker, och då tycker vi inte att det är något konstigt att det finns en differens mellan anslagen, menar kommunstyrelsens ordförande i Kinda, Conny Forsberg (S) till Kinda-Posten.

Itsams vd Mattias Robertsson Bly säger såhär till samma tidning:

– Som ansvarig för Itsam kan jag se att alla kommuner i dagsläget behandlas lika, de befinner sig på samma nivå, samma plattformar och de har ungefär samma system, och tanken har alltid varit att anslagen skulle justeras i det läget. Ur ett skattebetalarperspektiv tycker jag att det är svårt att påstå att två av kommunernas skattebetalare ska betala för de andra kommunernas it-verksamhet.

Frågan ska upp i kommunfullmäktige i Kinda i september.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt