Annons:

Itsam slår tillbaka: ”Räknat 2,7 miljoner dubbelt”

Itsams förbundsdirektör Mattias Bly är övertygad om att Itsam ger billigare IT-drift för kommunerna. Foto: Pixabay

Itsam slår tillbaka: ”Räknat 2,7 miljoner dubbelt”

Den utredning som Kinda kommun gjort av sin IT-verksamhet pekade på att kommunen skulle kunna spara 3,3 miljoner på att lämna kommunalförbundet. Nu slår Itsam tillbaka.
– 2,7 miljoner av dem har de räknat två gånger, säger förbundsdirektören Mattias Bly Johansson.

Annons:

Det är rejält infekterat mellan Itsam och Kinda kommun efter att verksamheten i höst flyttas från Kisa och till Linköping. Efter beslutet i november begärde Kinda en utredning av sin IT-verksamhet och den pekade på att en besparing på 3,3 miljoner kunde göras.

Itsam slår nu tillbaka mot utredningen som mestadels gjorts av före detta medarbetare på Itsam.

– Vi har inte analyserat färdigt än, men jag tycker att den är svår att få ihop. Det är många bilagor och inte helt lätt att följa siffrorna. Det första vi ser är att man räknat leasingkostnader två gånger om. Det gör att det ser väldigt fel i vad vår support kostar och det är 2,7 miljoner som man räknar två gånger. Det är en direkt felräkning som det är synd att man inte kollar av med oss. Vi hade kunnat korrigera det direkt, säger Mattias Bly. 

 "Skulle vara fantastiskt"

Rapporten pekar också på att det går att sänka supportkostnaderna med 400 000 om Kinda lämnar Itsam.

– Hittar man områden där vi kan spara pengar så måste vi givetvis titta på det. Kinda är tio procent av Itsam och 400 000 där är 4 miljoner för Itsam. Vi upphandlar de här inköpen och generellt är det billigare att göra större upphandlingar, men vi måste titta på vidare på det. Det skulle vara fantastiskt om det gick att spara den summan.

Hur ser du på utredningen?

– Vi har inte haft någon dialog med dem och inte haft någon kontakt. Det är förvånande. En felräkning på 2,7 miljoner hade vi kunnat påtala och då hade vi sluppit ha det här i efterhand.

 "Helt övertygad"

Itsam har splittrats efter det mycket omdiskuterade beslutet om att flytta förbundets kontor från Kisa till Linköping. Eftersom beslutet ännu inte är fattat formellt (Förvaltningsrätten rev upp beslutet från november) väntas ett nytt beslut fattas i slutet av augusti. Kontraktet för lokalen i Linköping är dock redan tecknat på tio år.

Både Vimmerby och Kinda har velat utreda sin IT-verksamhet efter beslutet.

– I Kindas fall handlar det jättemycket om flytten till Linköping, i Vimmerby har det länge funnits en diskussion om att man vill spara in pengar på sin IT-verksamhet. Alla kommuner har tuffa ekonomiska lägen och många vill att digitalisering ska bidra till effektivisering.

Även om de här 2,7 miljonerna räknats fel så pekar utredningen på att Kinda kan sänka sina kostnader för IT. Hur ser du på det?

– Vi måste titta mer på siffrorna. Jag är helt övertygad om att Itsam är billigare för kommunerna. Gör man större upphandlingar blir det lägre priser och vi tittar på att upphandla mobiler med andra kommuner för att få en större volym. Sedan är IT lite som flyg: ingen bryr sig förrän ett haveri inträffar. I sommar har vi inte haft ett enda avbrott och det har flutit på väldigt effektivt.

"Kan inte bara säga att kostnaden ska öka"

Bly säger sig inte veta särskilt mycket om Vimmerbys utredning.

– Jag har bara sett den gamla motionen och är en av förvaltningscheferna i det arbetet. Det är viktigt att säga att vi är intresserade av att bespara, men en utmaning för Itsam i de här diskussionerna är att om man ska digitalisera en verksamhet kräver det nästan alltid en investering på IT-sidan. Ska man ha nyckelfri hemtjänst blir det dyrare kostnad för Itsam, men besparingen hamnar på socialnämnden. I mitt perspektiv är det ointressant, det viktiga är att det blir effektiva för kommunerna i stort. Man ska inte satsa på IT-sidan om det inte ger någon besparing på andra sidan.

Digitalisering och effektiviserad IT går inte alltid hand i hand, säger Bly: 

– Det kan vara svårt att kombinera ökad digitalisering med billigare IT. Man kan inte bara säga att kostnaden ska minska. Vi har aldrig delat ut så många chromebooks till elever i skolan som i år och är inne i ett arbete för att medarbetare ska kunna jobba mer mobilt. Vi har kanske varit dåliga på att kommunicera det.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt