Annons:

  • Nu ska alla kunna läsa efter första klass:

    Alla barn ska kunna läsa efter första klass. Det vill majoriteten ska bli verklighet, säger Marie Nicholson.

  • Nu ska alla kunna läsa efter första klass:

    Peter Karlsson (C) säger att det kommer krävas en utökad ram för barn- och utbildningsnämnden.

Nu ska alla kunna läsa efter första klass: "Långsiktig investering"

Det var ett vallöfte från Moderaterna. Nu går majoriteten fram med ett förslag som ska få alla barn att kunna läsa efter första klass.
– Det är en långsiktig investering, säger Marie Nicholson, vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Annons:

Allt för många barn lämnar första klass utan att kunna läsa. Nu ska det förhoppningsvis bli ändring på det, enligt Vimmerbyalliansen. Partierna går fram med ett uppdrag till barn- och utbildningsförvaltningen att se över vilka åtgärder som krävs för att kunna nå målet att alla elever som går ut första klass kan läsa. 

– Vi vill att förvaltningen tittar på det och tar fram vad som behövs för att det ska kunna bli verklighet. Handlar det om extra lästid, fler specialpedagoger, stöd till föräldrar eller vidareutbildning för personalen? Det är det vi vill att man ska ta reda på, berättar Marie Nicholson (M), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Läsa-skriva-räkna-garantin infördes från 1 juli i år – men utan statliga pengar. Kommunerna ska själva se till att det fungerar i praktiken och att det inte innebär extraarbete för pedagogerna i skolan. Redan i valrörelsen gick Moderaterna ut med att alla barn i kommunen ska kunna läsa efter årskurs ett. Nu är de andra majoritetspartierna med på tåget.

– Det är en prioriterad fråga. Vi ser att behovet av extra stöd i de äldre årskurserna ökar kraftigt och en sådan här satsning behövs för att kunna se resultat. Men det är inget man ser över en natt, det är en långsiktig satsning som kan ta många år att se, säger hon.

"Experter på att dölja"

Om en sådan satsning inte sker är riskerna stora för att fler elever inte ska klara sin gymnasiebehörighet och att kostnaderna för kommunen ska skena ytterligare, menar majoriteten.

– Det är en kostnadsfråga, men vi kommer att ha igen det senare. Det finns goda exempel på kommuner där man klarat det här. Helsingborgs stad är ett sådant. 

Exakt hur det ser ut med läskunnigheten bland Vimmerbys barn och unga går inte att säga.

– Det förs ingen sådan statistik, men det finns många som inte kan läsa i dag, säger Marie Nicholsom. 

– Problemet är också att barnen är experter på att dölja det här, att de inte kan läsa. Jag har själv sett det, säger Christina Sorsa (KD). 

– Den kreativiteten de använder för att dölja att de inte kan läsa skulle kunna användas till så mycket annat, säger Nicholson.

"Nya tjänster"

Vad det innebär ekonomiskt är för tidigt att säga, menar de.

– Uppdraget förvaltningen får kommer innebära en utökad ram för nämnden inför budgetarbetet. Vi kan inte säga någon summa, men det kommer innebära nya tjänster. Vi kommer få tillbaka det om vi gör den här satsningen. Vi ser vad allt extrastöd kostar i dag och vilka vinster vi får om fler klarar sin gymnasiebehörighet, säger Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Uppdraget ska vara redovisat i februari 2020.

– Det kommer innebära nya tjänster, men vi ska klara budgeten, säger Nicholson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt