Annons:

Kommunalrådet om tillskottet:

Ingela Nilsson Nachtweij var positivt överraskad över de pengar kommunen tilldelas. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet om tillskottet: "Blev positivt överraskad"

Regeringen ger Vimmerby kommun 5,3 miljoner kronor. En positiv överraskning, enligt kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).
– Väldigt välkommet, säger hon.

Annons:

Häromdagen kom regeringens nya budget och därmed presenterades också hur mycket statliga pengar de 290 kommunerna i Sverige får. För Vimmerby kommuns del handlar det om drygt 5,3 miljoner kronor. 

– Vi har lagt en rambudget där vi inte kunde fördela mer än elva miljoner kronor. Då hade vi inte räknat med de här 5,3. Nu får vi korrigera till det positiva så att det blir 16,3 i stället för elva till nämnderna, säger kommunstyrelsens ordförande Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

Enligt tidigare beslut får socialnämnden sex miljoner kronor, barn- och utbildningsnämnden fyra miljoner kronor och kommunstyrelsen två miljoner kronor.

– Det är värdefullt att vi får mer utrymme. 

Hur fördelas det här tillskottet?

– Det är inte bestämt än. Vi har KSAU på tisdag och ska diskutera det. Sedan har vi budget i kommunstyrelsen i oktober, där vi ska ta beslut inför budgetfullmäktige i november. Det är väldigt välkommet och jag är väldigt glad för det.

"Inte tillräckligt"

Hultsfreds kommun fick ännu mer pengar, men ändå var kommunalrådet Lars Rosander (C) missnöjd.

– Även om jag blev positivt överraskad är det inte tillräckligt utifrån de behov som kommunicerades inför rambudgetbeslutet. Vi hade äskanden på 40 miljoner och kunde fördela elva. Det är långt från behovet. I somras skrev alla KSO i länet en insändare i Svenska Dagbladet där vi framförde att vi måste få mer resurser till kommunerna och att regeringen måste hjälpa oss. Vår analys var att staten hade utrymme att hjälpa oss. Vi tryckte på och nu kom leveransen, säger Nilsson Nachtweij.

Hon tyckte att budgeten i sin helhet var positiv för Sverige.

– Det är väldigt mycket centerpolitik i den. Mycket pengar till landsbygden, till miljö och klimat, till nära vård och en del skattesänkningar. Jag är glad att den är så centerpräglad, säger hon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt