Annons:

Skickar brev till Trafikverket – avvisar bestämt förslaget om hastighetssänkning

Kommunen vill absolut inte se en hastighetssänkning på riksvägen. Foto: MostPhotos

Skickar brev till Trafikverket – avvisar bestämt förslaget om hastighetssänkning

Vimmerby kommun är kraftigt negativt inställt till Trafikverkets förslag om att sänka maxhastigheten på riksväg 23/34. Nu har kommunen sänt ett brev till Trafikverket – där man visar sitt missnöje.

Annons:

Trafikverket föreslår sänkt hastighet på riksväg 23/34 från 90 till 80 kilometer i timmen inom Vimmerby kommun och närliggande kommuner. Ett förslag som kommunen avvisar bestämt, skriver man i ett brev sänt till Trafikverket. 

"Kommunen har en geografisk position som i alla lägen kräver transporter av både gods och personer. Eftersom järnvägsinfrastrukturen är kraftigt undermålig är vägnätet helt avgörande för vår livskraft och utveckling. Vimmerby är samtidigt en av regionens allra mest populära turistorter med en stor mängd personbilstrafik under sommaren. Trafikverkets förslag går tvärt emot kommunens önska om att främja kommunikationsmöjligheterna och korta restiderna till och från Vimmerby", skriver kommunen.

Enligt kommunens representanter är det tydligt att Trafikverket inte tagit hänsyn till behovet av god infrastruktur för lokal utveckling och tillväxt. Att reducera kommunens fysiska tillgänglighet genom att sänka hastigheten på en av de viktigaste vägarna sänder helt fel signaler, menar man. 

"Det är dessutom så långa sträckor som föreslås få nedsatt maxhastighet att det väsentligt kommer att påverka tider och därmed kostnader för alla transporter och all verksamhet inom vår kommun.
Kollektivtrafik med buss påverkas, liksom arbetspendling, utbildningsresor, icke akuta sjukresor och resor till samhällsservice som flyttats från Vimmerby under senare år", fortsätter man.

Vill se satsningar

I stället för att sänka hastigheten vill kommunen se åtgärder i form av utbyggnad av viltstängsel, säkrare på- och avfarter samt andra säkerhetsfrämjande anpassningar.

"Slutligen anser Vimmerby kommun att den föreslagna åtgärden med hastighetssänkning på väg 23 är helt orimlig i förhållande till alla negativa konsekvenser för en kommunikationsberoende kommun som Vimmerby. För oss är det självklart att omfattande investeringar i väg- och järnvägsnät är det enda långsiktigt hållbara alternativet", skriver man i brevet. 

Bakom brevet står Ingela Nilsson Nachtweij (C), Niklas Gustafsson (M), Helen Nilsson (S) och Ola Gustafsson (KD).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt