Annons:

150 föräldrar överklagar beslutet för 15-timmarsbarnen

150 föräldrar överklagar beslutet att förändra reglerna för de barn som har rätt till förskolan 15 timmar per vecka. Foto: Vimmerby kommun

150 föräldrar överklagar beslutet för 15-timmarsbarnen

Beslutet om att förändra tiderna för de förskolebarn som har rätt till förskola 15 timmar per vecka har överklagats. Cirka 150 personer har skrivit under protestlistan. – Skälet är att det blir ohållbart för oss att få balans i vardagen, säger Cecilia Sally Pakravan, en av de som skrivit under protestlistan.

Annons:

För en tid sedan fattade barn- och utbildningsnämnden beslut om att förändra rutinerna för de barn som har rätt till 15 timmar förskola i veckan. Det gäller främst barn vars föräldrar antingen är arbetssökande eller föräldralediga, som efter beslutet får gå tre timmar per dag fem dagar i veckan i stället som nu fem timmar per dag tre dagar i veckan.

Ganska snart efter beslutet startades en Facebook-grupp där många uttryckte sig kritiskt – och nu har det mynnat ut i ett överklagande av beslutet. Överklagandet skickades in till kommunen i söndags och cirka 150 namn har skrivit under.

– Det blir ohållbart att få balans i vardagen och vi vill inte låta våra barn gå igenom stressen som det här innebär. För oss handlar det inte om pusslandet i första hand utan att vi anser barnen går miste om så mycket. En förskola med hög kvalitet har effekt på barns lärande och välmående långt upp i skolåldern men beslutet medför att 15- timmarsbarnen hamnar utanför och inte blir en del av gemenskapen. Barnen kommer inte kunna få de viktiga förberedande moment som de behöver i deras sociala och emotionella utveckling, säger Cecilia Sally Pakravan.

”Bör ompröva beslutet”

Sally Parkavan är även kritisk mot hur beslutet har fattats.

– Det här beslutet har inte utgått från barnets bästas och bör därför upphävas. Man har inte haft en färdig barnkonsekvensanalys innan man tog beslutet, utan den började man med efter att beslutet fattats. Jag tycker att nämnden bör ompröva beslutet och bland annat basera det på en noggrann barnkonsekvensanalys. Att inte se till barnens bästa är helt mot Skollagen och kommunens riktlinjer.

Överklagan ska behandlas på barn- och utbildningsnämnden presidieberedning. Väljer man att inte ompröva beslutet går överklagan vidare till Förvaltningsrätten.

Nämndens ordförande Lis- Astrid Andersson (S) har motiverat beslutet med att det ger bättre arbetsmiljö för förskolans personal. Beslutet väntas spara cirka 110 000 kronor i kostnader för kosten.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt