Annons:

Jakobsson under debatt om huvudduk:

Anneli Jakobsson och SD ville förbjuda huvudduk i skolan.

Jakobsson under debatt om huvudduk: "Kan man springa i penisskydd på skolgården?"

Sverigedemokraterna ville förbjuda huvudbonad under skoltid. Kommunstyrelsen valde att avslå motionen.
– Är det okej om en invånare från Papua Nya Guinea springer in på skolgården i penisskydd? frågade Anneli Jakobsson.

Annons:

Motionen, som är författad av flera sverigedemokrater, är mycket gammal och skrevs under den förra mandatperioden. I korthet vill SD förbjuda huvudbonader som heltäckande slöja, niqab eller burka i skolan. Anledningen är att SD anser att dessa huvudbonader är en kränkning och förnedring av det kvinnliga könet. SD vill tillåta keps och mössa under raster. 

I går var motionen uppe i kommunfullmäktige.

– En del har keps, en del har mössor, en del har inget alls, en del är tvingade att linda in håret i en slöja. Det är ett svek mot alla barn som lever i hederskontext att tillåta det. I skolan ska man få känna sig som ett barn och ett barn ska ha religionsfrihet. Samhället ska inte svika och ingen ska bli pådyvlad en religion man inte är mogen att bestämma sig för, sa Anneli Jakobsson och fortsatte:

– När barnen är ute och leker är flickorna inte lika mycket värda. Barn vill ibland leka frisör eller visa upp sitt hårband och det har de inte rätt till för att de gillar det motsatta könet. Barnen ska inte bli indoktrinerade hemifrån.

Samtidigt ville SD förbjuda samma huvudbonader på kommunala arbetsplatser i en annan attsats.

– Religionsfriheten är stark och man får inte diskriminera någon utifrån religion. Det här är ett försök att diskriminera en grupp, sa Ola Gustafsson (KD) och yrkade bifall till KS-förslaget om avslag.

"Finns en poäng"

Centerpartisten Erik Paulsson tyckte dock att SD hade en poäng.

– Här får man väga religionsfriheten mot Barnkonventionen. Det finns en poäng i SD-motionen. Barn ska inte behöva växa upp med symboler utifrån föräldrars religiösa övertygelse. Jag kan ställa mig bakom grundtanken, att man i skolan inte ska bära några huvudbonader alls, men att man på rasten likväl som man får bära keps får bära slöja, sa han.

Pia Young (V) menade att barn kan behöva bära huvudbonad för att inte få ett psykiskt lidande.

– Jag har jobbat med barn i många år och vissa barn behöver det för att klara av att gå till skolan. Förslaget innebär ingen frihet, utan skapar ett psykiskt lidande för de allra svagaste. 

Anneli Jakobsson:

– Då sätter man föräldrarnas religionsfrihet högre än barnens bästa. Många av de här barnen lever under hedersförtryck.

Lars Johansson:

– Kommunfullmäktige ska fatta viktiga beslut för kommunen. Vilka kläder barnen har är inte viktigt. Det här är skamligt av er. Tvingas barnen att ta på sig ett klädesplagg, då är det en fråga för socialtjänsten. Det här är bara fånigt, sa han.

Då tog Anneli Jakobsson upp flera exempel.

– Kan man komma i bikini och badbyxor? Kan en invånare från Papua Nya Guinea springa in på skolgården i penisskydd. Är det okej? frågade hon. 

Kommunfullmäktige avslog motionen. SD-gruppen reserverade sig.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt