Annons:

S-toppen jobbade väldigt nära Tomas Peterson:

Tomas Peterson och Helen Nilsson jobbade tätt tillsammans under flera år. "Som person kommer jag sakna honom mycket", säger Helen Nilsson. Foto: Simon Henriksson

S-toppen jobbade väldigt nära Tomas Peterson: "Stöttade varandra mycket"

Under den historiska period när Socialdemokraterna och Moderaterna styrde Vimmerby tillsammans jobbade Helen Nilsson och Tomas Peterson väldigt nära varandra. Hon är chockad över beskedet.
– Det kom plötsligt. Det blev väldigt jobbigt en stund, säger hon.

Annons:

Mellan 2014 och 2018 satt Moderaterna och Socialdemokraterna i en historisk koalition i Vimmerby. Efter att Micael Glennfalk lämnat kommunalrådsrollen blev det Tomas Peterson som var kommunstyrelsens ordförande.

Under flera års tid var Helen Nilsson och Tomas Peterson i nära samarbete med varandra. Tomas Peterson, som avled under söndagen, var ordförande i kommunstyrelsen mellan 2015 och 2018.

"Med tungt hjärta får vi tyvärr meddela att vår goda vän och fina kollega Tomas Peterson igår lämnade oss. Våra tankar går till Tomas fru, dotter och övrig familj. Vila i frid Tomas och tack för din fantastiska samhällsinsats", skrev Moderaterna i Vimmerby på sociala medier.

– Jag har nåtts av beskedet och det kändes väldigt chockartat. Det kom väldigt plötsligt och det var inget jag alls var förberedd på. Jag trodde verkligen inte att det var så illa med honom och kände att det blev väldigt jobbigt här en stund, berättar Helen Nilsson på måndagseftermiddagen.

"Pratade mycket jag och Tomas"

Under de år som S-toppen Helen Nilsson och M-toppen Tomas Peterson styrde Vimmerby tillsammans togs flera stora beslut. Ekonomin var hårt ansatt och flera beslut väckte hård kritik från allmänheten och oppositionen.

– Vi jobbade väldigt tätt tillsammans och hade ett väldigt bra samarbete. Vi pratade mycket jag och Tomas. Vi kom in med olika frågor och från olika partier, men satte oss in i problematiken tillsammans. Jag tyckte att vi löste det mesta tillsammans. 

Båda var duktiga på att lägga bort de frågor som man redan på förhand visste var omöjligt att genomföra tillsammans med sin historiskt sett ideologiska motpol.

– Vi var pragmatiska båda två. Vissa frågor gav sig en av oss på, vissa frågor gav sig den andra på. Det fanns frågor vi inte lyfte, men även om vi lyfte vissa frågor så kunde vi prata om dem tillsammans. Vi jobbade väldigt bra tillsammans. 

Så sent som för några dagar sedan pratade Helen Nilsson med Tomas Peterson över telefon.

– Det gör det hela ännu mer chockartat, att han ringde bara för några dagar sedan. 

Var det ett politiskt eller privat samtal?

– Han sa att han tyckte vi hade haft ett gott samarbete när vi satt tillsammans och att jag alltid kunde ringa honom, som var en erfaren politiker, om jag stötte på problem. Det var jag väldigt tacksam för. 

"Stöttade varandra mycket"

Helen Nilsson säger att hon och Tomas Peterson förstås byggde upp en särskild relation under de där turbulenta åren när deras partier ledde kommunen.

– Varje gång vi möttes så pratade vi lite med varandra. Det var inte så att vi ringde till varandra hela tiden, men om vi möttes i något sammanhang både i och utanför politiken så pratade vi med varandra. Vi stöttade varandra ganska mycket under de där åren. Det var en tuff tid.

Hur kommer du minnas honom?

– Som en glad och rättfram person. Han sa vad han tyckte men var ändå alltid öppen för en diskussion. Så kände jag honom och så kommer jag minnas honom. Vi hade olika tankar ibland, men vi kunde alltid prata om det och komma fram till något gemensamt. Han är en stor del av mitt politiska liv och som person kommer han verkligen vara saknad för mig.

Kommunen flaggar

Tomas Peterson avled under söndagen, endast 69 år gammal. Kommunen har tagit beslut om att flagga på halv stång för att hedra minnet av det tidigare kommunalrådet i morgon, tisdag.

– Det är en fin gest. När jag fick reda på det här, så pratade jag direkt med Carolina (Leijonram) och vi kom fram till att göra så här. Vi får se vad vi gör framåt, säger Helen Nilsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt