Annons:

Brunegård om krisen:

Gudrun Brunegård (KD) ser det som har hänt som ett misslyckande för kommunen. Foto: Ossian Mathiasson

Brunegård om krisen: "Det är ett misslyckande för kommunen"

Kristdemokraten Gudrun Brunegård tycker att den situation som har uppstått i stadshuset är oerhört olycklig. Men hon tror att problemen kan lösas.
– Carolina Leijonram är en nyckelspelare för kommunen och det är ett misslyckande att den här situationen har uppstått, säger hon.

Annons:

Som vice ordförande i kommunfullmäktige är Gudrun Brunegård (KD) ansvarig för arbetsmiljöfrågorna för kommunledningen under Leif Larssons semesterresa. De har varit i kontakt åtskilliga gånger under hans ledighet, men just nu sköter hon den huvudsakliga kontakten med sjukskrivna kommundirektören Carolina Leijonram.

– Han är i högsta grad involverad, även om jag sköter merparten av kontakten för närvarande. Carolina Leijonram är en nyckelspelare i kommunens ledning och det är väldigt viktigt att hon kommer tillbaka i tjänst, säger Gudrun Brunegård.

Vad känner du kring att den här situationen har uppstått, att hon är sjukskriven på grund arbetsmiljöproblem?

– Det är jättetråkigt och det är ett misslyckande för kommunen att vi inte har hittat en arbetssituation där alla känner att deras energi och professionalitet riktas på rätt saker. Att man tvingas lägga energi på andra saker gör att man inte kan göra ett fullgott arbete. Det måste vi reda ut. En del i det var det här seminariet som skulle ha varit under tisdagen för att tydliggöra gränssnittet mellan tjänstemannaorgansationen och förtroendevalda. Vi kom i samråd överens om att skjuta på det tills Leijonram är tillbaka. Det är svårt att genomföra ett sånt grepp när nyckelspelare är borta.

Vilket är ert ansvar i majoriteten för det som har hänt?

– Vårt ansvar är att det ska finnas en fungerande arbetsmiljö och arbetssituation, där vi tar tillvara på våra tjänstemän så att det inte stjäl energi utan ger energi. Arbetsmiljöansvaret för mig handlar om att hitta en lösning som blir bra för alla parter, så vi får en väl fungerande kommunorganisation.

"Är full av energi"

Moderaterna har – till skillnad från Kristdemokraterna – varit ute och kritiserat Ingela Nilsson Nachtweij (C) öppet i media. 

– Vi måste titta på alla aspekter i den här frågan och det är klart att Ingela som kommunstyrelsens ordförande är den ytterst ansvariga på förtroendemannasidan. Hon är en viktig spelare och det är viktigt att det finns ett förtroende därvidlag.

Hur är ditt förtroende för INN?

– Jag uppfattar att Ingela gör sitt bästa och är full av energi. I söndags presenterades en åtgärdsplan och hon är ivrig att sätta den i verket och göra det som behövs för att det ska bli bra för alla parter och hon är öppen för att förändra sig själv.

Vad tänker du om att Moderaterna varit så öppet kritiska i media?

– Det får stå för dem. Jag kan tycka, precis som Ola Gustafsson har uttryckt, att vi i första hand vill lösa och diskutera frågorna internt. Man polariserar så lätt om man går ut i media. Nu är situationen som den är och vi får försöka att hantera den så klokt som möjligt för att få en lösning så att vår kommundirektör orkar gå tillbaka i tjänst och arbetsmiljöproblemen blir utredda.

Är det rimligt att tro att de kan jobba ihop igen?

– Det vill jag inte uttala mig om, det får den här åtgärdsplanen utvisa.

"Vi har längtat"

Att Ingela Nilsson Nachtweij ska göra en rehabiliteringsplan åt Carolina Leijonram, som hon själv berättade om i måndags, stämmer inte riktigt, säger Brunegård.

– Jag tror att det var ett missförstånd från Ingelas sida. Vi pratade om planen i söndags, men det är arbetsmiljöansvarig som ska göra den. Jag har varit i kontakt med både Carolina Leijonram och Leif Larsson och vi har kommit överens om att den kan vänta tills Leif är tillbaka. Det är inte så brådskande i och med att hon är sjukskriven.

Hur känner du för att den här situationen har uppstått när Vimmerbyalliansen är tillbaka vid makten?

– Det är otroligt olyckligt. Vi har längtat efter att få möjlighet att kunna genomföra saker vi har sett har varit försummade med småskolorna, de för stora barngrupperna och planering för fler äldreomsorgsplatser. Nu blir det en typ av dödläge där man inte kan göra någonting. Det är också en drivkraft för att arbeta så mycket man kan för att hitta en fungerande lösning, så vi har en organisation som fungerar igen.

Kommer ni klara det här och kunna fortsätta samarbetet?

– Det tror jag absolut. Som jag uppfattar Moderaterna är det deras förstaprioritet också. Av de kontakter jag har haft med Centerpartiet så är det tydligt att de också vill hitta en lösning. Jag tror verkligen att vi kommer göra det, men när man ska förändra sitt förhållningssätt, sin attityd och hur man bemöter människor kan det ta tid och det måste få ta tid. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt