Annons:

Skattesatsen förblir oförändrad 2020:

Niklas Gustafsson (M) och Ola Gustafsson (KD). Foto: Simon Henriksson

Skattesatsen förblir oförändrad 2020: "Ser ingen annan möjlighet"

Fortsatt får Vimmerbyborna betala 22,36 kronor per intjänad hundralapp i skatt. Det beslutade kommunstyrelsen på tisdagen.
– Vi ser ingen annan möjlighet, säger Niklas Gustafsson (M).

Annons:

Vimmerby kommun har länge haft Kalmar läns högsta skattesats och också varit i topp i hela Småland. Alliansen har sagt att man vill sänka skatten – men det blir ingen sänkt skatt 2020.

Fortfarande blir det 22,36 kronor per hundralapp som kommuninvånarna lägger i kommunal skatt.

– Vi ser ingen annan möjlighet än att låta den ligga kvar. Det fanns heller inga andra yrkanden, säger Niklas Gustafsson (M), tillförordnad ordförande i kommunstyrelsen. 

Vimmerbyalliansen vill dock sänka skatten på sikt.

– Jag lovar att lyfta det inför varje budgetarbete, men nu såg vi ganska tydligt att det var svårt att sänka skatten utan kraftiga besparingar. Vi ska sänka skatten, men inte på bekostnad av välfärden så det blir nedskärningar, säger Ola Gustafsson (KD). 

Ser ni att det är möjligt framåt?

– Det är svårt, det hänger mycket på omvärlden. Andra kommuner är på väg att höja skatten ytterligare och många andra kommuner har det svårt. 

SKL har flaggat för att kommunerna måste höja skatten ytterligare. Ser ni en sådan risk här?

– SKL har flaggat för det ja, men det handlar också om hur staten agerar. Kommunerna hamnar i samma trångmål. Den dagen, den sorgen. Vi jobbar vidare och har förhoppningar om att kunna sänka skatten.

Får mer pengar

Något beslut om detaljbudget blev det inte. Det kommer att tas senare. Däremot får nämnderna visst tillskott. Socialnämnden får 2,3 miljoner kronor mer att använda 2020 jämfört med rambeslutet i juni. Barn- och utbildningsnämnden får två miljoner och kommunstyrelsen får en miljon kronor. Både socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden har förtvivlat svårt att klara sina budgetar. 

Pengarna beror på det utökade statsbidraget. 

2,7 miljoner kronor avsätts för oförutsedda medel till kommunstyrelsen.

– Det är pengar från det nya utjämningssystemet, men det är lite oklart ännu hur mycket det blir eftersom det inte är beslutat. Därför vill vi inte binda upp de pengarna, säger Niklas Gustafsson (M).

Det kommer dock bli en skattehöjning för kommuninvånarna nästa år. Region Kalmar har nämligen beslutat att höja skatten med 50 öre 2020.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt