Annons:

Riksdagsmannen skrev motion om att begränsa reklamen – hade själv aktier i spelbolag

Riksdagsmannen Tomas Kronståhl (S) hade aktier i spelbolag trots att han vill begränsa spelreklamen. Foto: Anders Sjögren

Riksdagsmannen skrev motion om att begränsa reklamen – hade själv aktier i spelbolag

Riksdagsmannen Tomas Kronståhl (S) skrev en motion om begränsningar i spelreklamen. Samtidigt ägde han 300 aktier i spelbolaget Kindred. Aktier han nu har sålt.
– Jag skriver inte motioner i eget intresse, säger han.

Annons:

Det var tidningen Dagens Industri som uppmärksammade att Tomas Kronståhl (S), riksdagsledamoten från Västervik, nyligen skrivit en motion om begränsningar i spelreklamen – samtidigt som han själv ägde 300 aktier i spelbolaget Kindred Group, som bland annat har spelbolagen Unibet och Maria Casino. 

– Jag skriver inte motioner i eget vinstintresse. Jag står verkligen för det och har till och med skärpt den här motionen ytterligare. Men jag kan förstå om det är märkligt och då tänker jag framför allt för de som är spelberoende. Jag själv köper en trisslott och spelar på trav ibland, men den som är spelberoende har det inte lätt. Man möts av väldigt aggressiv reklam. Det är inte lätt att titta på tv-kanaler eller tidningar om man har spelproblem och jag tycker att den aggressiva spelreklamen ska vara betydligt mer restriktiv. Många människor far illa av det här, säger Tomas Kronståhl (S).

Riksdagsledamoten berättar på fredagseftermiddagen att han precis sålt aktierna. 

– Jag har en bankman som sköter det där, så jag har inte haft järnkoll. Men det spelar ingen roll. Det är mina aktier. Jag har tidigare förbjudit oljeaktier, miljöförstörande aktier och tryckt på att det ska vara svenska aktier i huvudsak. Men jag har inte förbjudit spel tidigare. Nu har jag sålt aktierna med förlust.

"Är för jävligt"

Tomas Kronståhl (S) tycker dock inte att det är så märkligt att han har haft aktier i spelbolag.

– Jag tänker inte på mitt eget vinstintresse när jag lägger motioner. Personligen tycker jag att det hade varit värre om jag försökte gynna något jag själv har aktier i. Det här visar nästan att jag inte har några egna intressen och därför kan jag se det komiska. Det är lite självskadebeteende och vore mycket värre om det var tvärtom. 

Hur ser du som socialdemokrat på att Kindred är registrerat på Malta?

– Det hade jag ingen aning om, men det är för jävligt. Jag är glad att jag har gjort mig av med aktierna. Det var inte mycket aktier jag hade, men jag ska inte ha dem. Jag värnar mycket mer om den här motionen.

Hur tänker du kring att tjäna pengar på att andra människor förlorar pengar?

– Det är fel. Det är dilemmat med allting, att den enes vinst är den andres förlust. Det finns de som är beroende och det är likadant med alkohol också, det finns de som har delägarskap i vinbolag och så. 

Nu ska Kronståhl inte köpa fler spelbolagsaktier, säger han.

– Vi har gått igenom det nu, så jag har förbjudit spel också.

Motionen har han författat ihop med Laila Naraghi (S).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt