Annons:

Så jobbar Miljöpartiet utanför fullmäktige:

Caroline Axelsson (MP) säger att hon inte saknar kommunfullmäktige. Foto: Simon Henriksson

Så jobbar Miljöpartiet utanför fullmäktige: "Saknar det inte"

Med minsta möjliga marginal ramlade Miljöpartiet ur kommunfullmäktige 2018. Nu får partiet jobba i motvind för att få utrymme.
– Jag saknar inte fullmäktige, säger Caroline Axelsson (MP). 

Annons:

Miljöpartiet upplevde ett tufft val rakt över 2018. I Kalmar län gick det rekordtungt och MP åkte ur både regionfullmäktige och kommunfullmäktige i Vimmerby. 

Men Caroline Axelsson, som jobbat med både kommun- och regionpolitik för partiet, tycker inte att det är särskilt beklagligt. 

– Jag jobbar med att lyfta miljöfrågor på annat sätt än just genom fullmäktige som i ärlighetens namn inte visat sig särskilt effektiv när det gäller just åtgärder för att få vår kommun att bli miljövänlig. Chanserna för partier med ett mandat att påverka i fullmäktige är väldigt begränsade och obekväma idéer och tankar får inte plats där, säger hon och betonar att hon inte saknar kommunens högsta beslutande organ:

– Jag saknar inte att behöva sitta och frysa i fyra, fem timmar utan att veta när jag får åka hem till min familj, om de ens är vakna, eller få komma i säng i tid för att sova mina timmar innan väckarklockan ringer och det är dags att åka till arbetet. 70 kronor för en sådan kväll i betalning är ett hån. Det är ett otroligt förlegat arbetssätt som inte passar mig. 

"Försökte förändra förutsättningen"

Under sin sista tid i fullmäktige försökte Axelsson genom en motion förändra arbetssättet. 

– Jag försökte förändra förändra förutsättningen genom att föreslå ett fullmäktige på dagtid, som i Kalmar till exempel, med en fast sluttid. Det blev avslag givetvis och var en kostnadsfråga. Som jag ser det finns det mer effektiva sätt att arbeta för miljöfrågorna än det supersega kommunfullmäktige. Ett konkret exempel är Reko-ringen som jag administrerar. 

Har ni analyserat varför det gick som det gick för er i kommunvalet?

– Vi kan bara gissa och det känns inte konstruktivt. Vi är glada att vi kom nära ett mandat och tycker att det är lite underligt att vi inte fick fler röster med tanke på att politik som berör klimatet och hållbarhet har väckt stort intresse de senaste åren i övriga världen. Tyskland är bara ett exempel. Varför fler Vimmerbybor inte röstar grönt beror kanske på att vi varit förskonade från klimatförändringarna hittills. 

På vilket sätt jobbar ni för att sprida er politik nu?

– Vi försöker påverka människor genom opinionsbildning i media och i de vardagliga samtalen med våra andra föreningsvänner, kollegor och vänner. Vi deltar i Fridays for future-rörelsen och i regionen är vi aktiva till exempel när det gäller protester mot flygplanssatsningen. Vi använder sociala medier i stor utsträckning. 

"Inte velat behöva uppleva"

Caroline Axelsson säger att medlemsantalet ökat något sedan 2018.

– Ungdomar och nyinflyttade människor har kommit till oss och velat engagera sig mer. Det är mycket positivt. Vi har också slagit ihop tre kommunavdelningar (Vimmerby, Hultsfred och Högsby), så vi känner oss starka trots allt.

Höstens turbulenta period i Vimmerbypolitiken är Axelsson glad att hon var utanför. 

– Turbulensen, eller rättare sagt kaoset, hade jag inte velat uppleva eller behövt engagera mig i. Politiskt spel och kamp om makt ligger inte för mig. Jag vill bara rädda världen. Det känns fel att det mesta arbetet och energin som lagts ned i stadshuset gått till fel saker och inte till att förbättra levnadsvillkoren för oss som bor och verkar här. 

Hur upplever du att Vimmerby styrs nu?

– Jag har varken någon insyn eller åsikt om hur Vimmerby styrs nu. Jag är skeptisk till att de gröna frågorna ligger i fokus, skolan har inte prioriterats i någon större utsträckning och ökat inflytande plus större kulturellt utbud för barn och unga saknar jag fortfarande. Att ta de områdena på större allvar vore att gå i rätt riktning, anser jag. Kommande vecka är det Vimmerbys tur att ha fokus på vattenfrågan genom det länsomfattande projektet "Vattentankar". Här har vi en chans att visa att vi bryr oss om hur vattnet ska tas om hand för framtida generationer. Kommer vi ens märka det? Hur prioriteras vatten här jämfört med till exempel Oskarshamn och Västervik?  

Att kommunen och invånarna börjar jobba för ett hållbart liv, är det viktigaste för Miljöpartiet inför nästa val. 

– Att vi kan påverka makthavare att prioritera social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet är det viktigaste för oss. Alla vet vad som behöver göras och det är dags att kavla upp ärmarna. Det har vi allt att vinna på och även våra barn och hela planeten. Varför tvekar våra makthavare? 

Vad talar för att ni kommer återta minst ett mandat i valet 2022?

– För att frågor som rör hållbarhet inte längre kan ignoreras. Vi ser yngre – men också äldre – som börjar förstå att kräva sina rättigheter: ren luft, rent vatten och ekosystem som inte hotas av kollaps på grund av människans girighet. Överfiske av torsken och förgiftning av sillen i Östersjön är bara ett par sorgliga exempel på hur vi förstört våra egna resurser i länet. Vi har högst förtroende i dessa frågor så i nästa val kan chansen ha ökat.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt