Annons:

Sex av åtta partier i fullmäktige vill riva upp krogbeslutet

Marie Nicholsons Moderaterna är ett av de partier som vill riva upp krogbeslutet.

Sex av åtta partier i fullmäktige vill riva upp krogbeslutet

Moderaterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna är enat. Åtminstone i krogfrågan. Partierna vill riva upp miljö- och byggnadsnämndens beslut om nya riktlinjer. Centerpartiet och Kristdemokraterna kan inte lämna något besked.

Annons:

Krogdebatten har varit livlig sedan miljö- och byggnadsnämnden fattade beslut om nya riktlinjer för evenemang i Vimmerby. I miljöer som omges av bostäder kräver de nya riktlinjerna att evenemang avslutas klockan 24.00. 

Undantag kan göras till 01.00 på fredagar och lördagar, men då ska ljudnivån vid närmaste bostadshusfasad inte överstiga 70 decibel. För evenemang utanför platser som inte omges av bostäder kan undantag göras till 02.00. 

Samtidigt så medger socialnämnden, i enlighet med Polisens inrådan, samma evenemang serveringstillstånd till 03.00 på lördagar och dagen innan helgdag. Konsekvensen blir att det går att anordna fester till 03.00 – men de måste vara i det närmaste knäpptyst. 

Det här gör att nattklubben Kharma blev tvungen att slå igen sin planerade festival Vimmerby Gungar vid 01.00, medan Club Prime får hålla sina evenemang öppna till 02.00. Sedan den 1 januari 2014 har fyra klagomål kommit in när det gäller festverksamhet i Vimmerby. Tre av dem rör festivalen Vimmerby Gungar, som ägaren Christopher Novratidis nu valt att ställa in efter nämndens riktlinjer. 

"Ska inte köra över nämnden"

DV kan nu berätta att sex av åtta fullmäktigepartier vill riva upp miljö- och byggnadsnämndens beslut. Det visar en rundringning som vår tidning har gjort. Av partierna i fullmäktige vill Moderaterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna att beslutet rivs upp. 

Moderaternas gruppledare Marie Nicholson säger att hennes parti tänker göra allt de kan för att riva upp beslutet.

– Det var ingen moderat ledamot med på mötet, både den ordinarie och ersättaren hade förhinder. Vi hade aldrig röstat för det här från första början. Det är olyckligt, men vi har sedan dess arbetat med att försöka riva upp beslutet. Vi försöker titta på olika tolkningar och om det går att komma fram på något sätt. Gör det inte det, så kommer vi vilja riva upp beslutet på politisk nivå, säger hon. 

Hur ska det gå till?

– Vi har inte kommit fram till vilken väg och det måste vi undersöka. 

Ni tänker köra över miljö- och byggnadsnämnden?

– Vi kan inte köra över nämnden, det är fortfarande nämnden som ska ta beslutet. Nu är Socialdemokraterna med på att försöka riva upp de här riktlinjerna. I den moderata gruppen är vi enig: vi är för längre öppettider och vi står även bakom riktlinjerna från socialnämnden om klockan tre. Vi tycker inte att man ska införa någon riktlinje som gör det sämre för näringslivet. Det har inte inkommit några klagomål för att de har haft en uteservering och då ska man inte heller sätta upp sådana riklinjer. Det hade varit en annan sak om folk klagat. 

"Ingen förståelse"

Vänsterpartiets gruppledare Lars Johansson säger att frågan inte diskuterats i gruppen, men att deras ställningstagande är solklart. 

– Som utomstående har jag ingen förståelse. Vet att det har stått att man fört ett resonemang gällande bostadsområde, men det argumentet känns tunt. Det är bostadsområde vid Prime och Källängen också. Att få ha öppet till 02 är inte orimligt och det ska vara samma regler för alla. Det ska vara en jämlik konkurrens. 

Ni vill riva upp beslutet?

– Absolut, det vågar jag säga. Vi är för att riva upp det här. 

"Ska vara lika"

Sverigedemokraternas gruppledare Sandor Högye motiverar sitt ställningstagande så här:

– Ja, jag tycker att man borde riva upp beslutet. Man ska inte göra skillnad och här gynnar man den ena företagaren. Jag vet själv om man skulle vara yngre, hade den ena krogen öppet till två och den andra till ett så är det ganska självklart vart man går och dricker sina drinkar. Jag har inte hunnit prata med Anneli (Jakobsson), men jag anser att det ska vara lika, säger han. 

Jimmy Alexandersson, företrädare för Liberalerna, vill också riva upp beslutet. 

– Jag tycker att man ska ha likvärdiga regler bara man följer polisens rekommendation. Vi sitter inte i nämnden, men jag har förstått att både Moderaterna och Socialdemokraterna har svängt. Vi vill riva upp om det är möjligt, jag är inte insatt i vad som är lagligt där, men jag anser att det ska vara likvärdigt. 

Borde diskuterats mer

Miljöpartiets Annika Fundin sitter i miljö- och byggnadsnämnden och röstade för de nya riktlinjerna. Nu har hon ändrat sig. 

– Jag vill att man ser över det igen och att riktlinjerna ska upp till diskussion igen. Det känns inte riktigt bra som det är nu, säger Annika Fundin (MP). 

Men du röstade för beslutet i nämnden?

– Jag ångrar att vi inte diskuterade det mer, det var väldigt omfattande. Just den här frågan har väckts efteråt och jag uppfattade att de fick ha öppet lika länge, bara det inte spelade någon musik, att man inte hade någon trubadur eller liknande, men att det var okej att sitta ute och prata. Jag tycker fortfarande att det är rätt med musiken, men att man ska få sitta ute. När det gäller enskilda arrangemang behöver vi prata igenom och ta upp dessa igen. Det känns fel att evenemang som är 100 meter ifrån varandra har olika regler. Det är också konstigt att man får hålla öppet till 03, men att det ska vara helt tyst vid 01. Det tog jag även upp under nämndsmötet, men jag fick inte med mig någon annan.

Skiljer det något mellan Kharmas närliggande bostadsområde och Primes?

– Jag frågade faktiskt om det när frågan var uppe och då menar de att lägenheterna och husen intill Prime är deras egen verksamhet, att de äger lägenheterna och stör ut sin egen verksamhet.

Vill inte ge besked

Kristdemokraterna och Centerpartiet vill inte ge besked om de tycker att beslutet bör rivas upp. 

– Min uppfattning är att det är viktigt med likvärdiga och så förståeliga principer som möjligt. Sedan måste man självklart ta hänsyn till omgivningen, säger Gudrun Brunegård (KD). 

Tycker Kristdemokraterna att beslutet ska rivas upp?

– Jag har svårt att uttala mig om det på rak arm. Jag avstår från att uttala mig i frågan, men grundprincipen är tydliga och förutsägbara regler. Beslut får inte fattas så att det uppfattas som att de fattats på lösa boliner. Likabehandling är viktigt och det får inte bli godtyckligt. Men det är också viktigt att bibehålla respekten för de beslut som fattas.

"Vill avvakta"

Ingela Nilsson Nachtweij, gruppledare för Centerpartiet, vill inte heller ge något rakt besked i frågan. 

– Nämden har tagit ett enigt beslut och vi vet inte vad Moderaterna och Socialdemokraterna vill göra. Vi väljer att avvakta det nya ärendet. Vi är lyhörda och nyfikna på vad M och S vill göra, men vi har inget att ta ställning till nu. En del utspel nu är populistiska och snabba och vi återkommer med vårt ställningstagande. Det ska ske i demokratisk ordning. 

C vill inte gå emot nämnden. 

– Vi ger inga besked i det här läget. Det är viktigt att politiken är lyhörd och det är om vi diskuterat det här. Vi ser med spänning och förväntan fram mot vad S och M vill göra. Kommer det ett nytt ärende är vi beredda att överväga det. Det här beslutet har vunnit laga kraft. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt