Annons:

  • Så gick det till när den omstridda budgeten klubbades

    Tomas Peterson (M) gick upp och sa att deras budget är helt nödvändig för kommunen. Foton: Linus Johansson

  • Så gick det till när den omstridda budgeten klubbades

    Socialdemokraternas Helen Nilsson (S).

  • Så gick det till när den omstridda budgeten klubbades

    Lars Johansson (V).

  • Så gick det till när den omstridda budgeten klubbades

    Ingela Nilsson Nachtweij (C).

  • Så gick det till när den omstridda budgeten klubbades

    Gudrun Brunegård (KD).

  • Så gick det till när den omstridda budgeten klubbades

    Anneli Jakobsson (SD).

  • Så gick det till när den omstridda budgeten klubbades

    Ekonomichefen Mattias Karlsson.

Så gick det till när den omstridda budgeten klubbades

I går kväll klubbades majoritetens hett debatterade budget till slut igenom. Nu får Vimmerby länets högsta skatt, Kulturskolan får kännbara neddragningar och skolorna i Gullringen och Djursdala läggs ned och likaså förskolan i Pelarne. Dagens Vimmerby liverapporterade från budgetfullmäktige och här får ni ett sammandrag från debatten.

Annons:

I fem timmar och 58 minuter var budgeten på agendan. Ni förstår att politikerna öste argument över varandra från båda sidor under eftermiddagen. 

Dagens Vimmerby rapporterade direkt från hela fullmäktige – men om ni gick miste om liveuppdateringen kommer här en resumé av den utdragna och heta debatten. 

Ekonomichefen Mattias Karlsson inledde med att förklara och förtydliga kommunens ekonomiska situation i ett anförande. 

– Om vi måste göra så här? Ja, det måste vi. Vi måste göra den här anpassningen, vi har inget alternativ. Vi gör av med mer pengar än vad vi har, sade Mattias Karlsson. 

Han påtalade också att åtstramningarna kommer för sent – och var hård mot politiken. 

– Det här skulle ha gjorts tidigare, besluten hade behövt fattas för några år sedan. Ju längre vi väntar desto svårare blir det. Vår bank (Kommuninvest) har börjat titta på oss, vi måste ta tag i det här nu. Skattehöjningar är sällan lösningen, snarare en tillfällig åtgärd. Gör vi inget åt dyra verksamheter står vi här igen om ett år, men då har vi redan spelat ut kortet, sade Mattias Karlsson.

Politikens tur

Därefter var det politikens tur att inta scenen. Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) var först ut. 

– Vi kan inte leva med en ekonomi som är på gränsen. Vi måste ta den här situationen på allvar, vi måste vända kurs. Jag är inte nöjd med vad vi har nått, vi borde nå mer, men det är därför vi tar till den här skattehöjningen. Jag tycker inte att vi skulle behöva göra det, men vi gör det för att alla Vimmerbybor ska vara med och bära lasset. Vi gör ett avstamp och korrigering – för ett välmående Vimmerby, sade majoritetspolitikern i talarstolen. 

Helen Nilsson (S): 

– Vi har lovat att vårt mål är att få en ekonomi i balans. Vi måste bygga upp en ekonomi som klarar det vi ska göra framgent. Vi måste ha en god ekonomisk hållning. 

Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C):

– Politik är att vilja, politik är att ha visioner. Vi i Centerpartiet vill måla en bild där hela kommunen ska utvecklas, brukas och nyttjas. 

Sedan gick hon emot en ny förskola med åtta avdelningar, besparingen på Kulturskolan, skolnedläggelsen och poängterade vikten av att se över barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden. 

– Vi lägger ett budgetförslag som är starkare än majoritetens. Ändå sparar vi Kulturskolan och alla förskolor och skolor. 

Hårda ord

Näste talare var Vänsterpartiets Lars Johansson. 

– Vi har driftunderskott, stora skulder och verksamheterna kostar mer än de borde. Men det är inte för att vi är slösaktiga, vi har för lite pengar till välfärden. Därför föreslår vi en kronas skattehöjning 2016 för att säkra välfärden och för att personalen ska kunna känna en andningspaus. 

Han gick också hårt åt majoritetens budget. 

– Risken är att Vimmerby kommun går back 2016. Det har vi inte råd med och det vore inte bra för Vimmerby. 

Kristdemokraternas Gudrun Brunegård (KD) klev upp efter Lars Johansson. 

– Vi har sett från ekonomichefen att vi behöver ta tag i vår ekonomi, men det vi vänder oss emot är en rad exempel på förslag som kommer skada kommunens invånare och människors möjligheter till att leva ett bra liv. Därför har vi tagit fram alternativ som kan leda till att människor får det bättre att leva och verka i kommunen, sade Brunegård. 

När det gällde investeringsbudgeten var Gudrun Brunegård (KD) – som också kallade majoritetens skövling av Kulturskolan för att nå helårseffekt 2016 för "huvudlöst" – stenhård i sitt omdöme mot majoriteten.

– Här har vi en stor och kraftfull majoritet, men som inte svarar på några frågor? Har ni inga svar? Eller vad handlar det om? Skäms ni inte? rasade KD-politikern. 

Helen Nilsson (S) replikerade: 

– Vi har pekat ut investeringar för 23 miljoner kronor och ett antal angelägna satsningar som tyvärr inte fått plats inom ramen. Varje investering ska i framtiden till fullmäktige först, sade hon. 

SD stod bakom C

Anneli Jakobsson (SD) klev upp för Sverigedemokraterna, då Sandor Högye (SD) inte deltog i budgetfullmäktige. 

– Vi ställer oss bakom Centerpartiets förslag, men med reservation för 50 öres skattehöjning. Det här är en budget som kommer skada barnen, sade Anneli Jakobsson. 

Miljöpartiets Annika Fundin: 

– Vi har inte lagt någon egen budget, men vi har granskat de andra budgetarna och vi kan inte gå med på detta. Vi i Miljöpartiet vill inte vara med om att lägga ned de här verksamheterna. Vi yrkar bifall till Vänsterpartiets förslag, som satsar på våra barn. 

Liberalernas representant Jimmy Alexandersson gick aldrig upp i talarstolen.

Majoritetens Helen Nilsson (S) skickade också en ursäkt till kommuninvånarna. 

– Vi har inte lyckats kommunicera Vimmerbys mycket ansträngda läge. För det ber jag om ursäkt. 

Det innebär budgeten

Efter votering antogs majoritetens budget. Voteringen slutade med klara 26 för, 16 mot och tre som avstod från att rösta. Därmed är driftbudgeten 814 miljoner kronor för 2016 och investeringsbudgeten 23 miljoner kronor. Två skolor och en förskola läggs ned, skatten höjs med 50 öre, vilket ska generera 15 nya miljoner i skatteintäkter och Kulturskolans personalstyrka minskas med fyra personer och en del av undervisningen tas helt bort. Det är de stora delarna i den budget som nu har klubbats. 

Det som redovisats ovan är ett axplock av alla duster, kommentarer och heta ord från budgetfullmäktige igår kväll. Vill ni ta del av allt som sades? Det hittar ni här: 

Antingen direkt på twitter: https://twitter.com/DagensVbyLive

Eller direkt på Dagens Vimmerby: http://www.dagensvimmerby.se/live/

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt