Annons:

Maiwand praktiserar hos riksdagsmannen:

Maiwand Shokran ska praktisera hos riksdagsmannen Anders Åkesson, efter att ha fått hjälp av Ingela Nilsson Nachtweij. Foto: Simon Henriksson

Maiwand praktiserar hos riksdagsmannen: "Politik är väldigt intressant"

Vimmerbykillen Maiwand Shokran går sista året på gymnasiet. Den här veckan får chansen att praktisera hos Anders Åkesson (C) i riksdagen.
– Jag tycker att politik är väldigt intressant, säger han.

Annons:

Maiwand Shokran går det tredje och sista året på samhällsvetenskapliga programmet med inriktning mot beteende. När han skulle söka praktikplats försökte han hitta någon chans att vara i riksdagen.

Det såg svårt ut – tills han fick kontakt med Ingela Nilsson Nachweij (C).

– Jag läste en artikel om en tjej som varit i riksdagen och praktiserat och försökte, men när jag fick kontakt med riksdagsförvaltningen verkade det som att det skulle bli svårt. Då tog jag kontakt med Ingela (Nilsson Nachtweij) som hörde av sig till Anders Åkesson. Jag har varit i riksdagen två gånger med skolan, men tycker inte att man får en helhetsbild av hur det ser ut när de jobbar. Jag tycker att politik är väldigt intressant och kände att jag ville göra praktiken där, säger Maiwand Shokran. 

Maiwand säger att han är mest intresserad av invandringsfrågan och miljöfrågor. Några drömmar om att bli politiker själv har han inte riktigt. 

– Inte några drömmar så, men jag tycker alltid att det är bra att följa med och lyssna på olika debatter, för att få en förståelse för vad som händer och sker och bakgrunen till ett beslut. 

"Roligt att svara upp"

Anders Åkesson, som är vice ordförande i trafikutskottet, har tidigare haft praktikanter. 

– Kanske någon gång om året. Ingela frågade sig för och det är oftast så det uppstår. Jag vill gärna lösa det. Om någon är intresserad av politiskt arbete, journalistik eller att driva ett hotell så är det jätteroligt att svara upp. Det handlar också om att förklara för andra vad man själv håller på med och varför man gör det. I politik är det långa ledtider och det finns frågor jag hållit på med i över tolv år, innan jag kom in i riksdagen. Om någon är intresserad tycker jag att det är jätteroligt och vill hjälpa till, säger han. 

Att få fler att intressera sig för det politiska arbetet är viktigt, säger han.

– Det är jättetufft att vara politiker, lika tufft som att vara reporter, byggnadsarbetare, lärare eller sjuksköterska. Det är ett stresspåslag och man är aldrig färdig, det finns alltid mer att göra. Men det är väldigt viktigt att människor är beredda att vara politiker. Det är så en demokrati fungerar.

Späckat schema

Praktiken inleddes med ett möte i Linköping på måndagseftermiddagen. Därefter väntar tåg upp till Stockholm. På tisdagen får Maiwand vara med på ett internt möte i trafikutskottet och sedan följer möten i strid ström. På onsdagen väntar en träff med Japans ambassadör i Sverige. Dessutom blir det en träff med initativet Fossilfritt Sverige och frukostmöte om järnvägsunderhåll. På onsdag kommer även Ingela Nilsson Nachtweij, som är Anders Åkessons ersättare i riksdagen, att hälsa på. 

Maiwand Shokran ser fram emot praktiken.

– Det ska bli väldigt intressant.

Är det någon politiker du extra gärna vill springa på i korridorerna?

– Ingen särskild så, men jag hoppas få träffa många. Alla våra politiker är duktiga och har bra punkter i sin politik, men jag hoppas få se alla partiledare.

Om det blir verklighet återstår att se. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt