Annons:

RAPPORTEN: Kommunstyrelsen agerade alldeles för sent

Kommunstyrelsen agerade alldeles för sent, skriver KPMG. Foto: Jakob Karlsson

RAPPORTEN: Kommunstyrelsen agerade alldeles för sent

Kommunstyrelsen agerade alldeles för sent och rollfördelningen var otydlig. Det skriver revisionsbyrån KPMG i den granskning av krisen i stadshuset som genomförts.

Annons:

Ingela Nilsson Nachtweijs ledarskap får svidande kritik av KPMG. Nästan lika hårt går revisorn åt kommunstyrelsens hantering av situationen.

Informationen om att arbetsmiljön inte fungerade framkom tidigt under 2019. Trots det var det först den 30 september – en månad efter att kritiken mot Ingela Nilsson Nachtweij blev medial – som kommunstyrelsen tog ansvar för situationen.

Tog för lång tid

Det var Helen Nilsson (S) som, inför mötet 30 september, tog initiativ för att kommunstyrelsen skulle ta ett större ansvar för situationen. KPMG anser inte att kommunstyrelsen vidtagit tillräckliga åtgärder i tid och menar att Ingela Nilsson Nachtweij, ordförande, och Marie Nicholson, vice ordförande, borde ha tagit ett större ansvar.

”Förekomsten av brister i arbetsmiljön hade påtalats för dessa personer en längre tid. Det bedöms vidare att det har tagit alltför lång tid att upprätta en handlingsplan med åtgärder”, skriver KPMG. 

Kommunens centrala samverkansgrupp, CESAM, fick information om situationen först efter Carolina Leijonrams sjukskrivning den 3 september. Även detta får kritik i rapporten där man också anser att en extern företagshälsovård borde ha involverats i en större omfattning för att lösa problemen.  

 KS hade ansvaret hela tiden

Kommunen får också kritik för oklarheterna runt ansvaret för arbetsmiljön inom kommunen. Under i stort sett hela processen hävdade ledande politiker att ansvaret för arbetsmiljön låg hos kommunfullmäktige och fullmäktiges presidium tog också på sig en stor roll för att lösa krisen.

Formellt var det dock kommunstyrelsen som hela tiden hade ansvaret för arbetsmiljöarbetet, enligt KPMG.

Det är alltså först den 30 september som KS verkligen kliver in i situationen på allvar. En dryg vecka senare fattas beslut om att kraftigt beskära Ingela Nilsson Nachtweijs handlingsutrymme och två dagar senare avgår hon. KPMG menar att underlaget till beslutet om Ingela Nilsson Nachtweijs tjänsteutövning ”med fördel” hade kunnat dokumenterats på ett bättre sätt.

 Svårare att rekrytera

I en mindre omfattning går KPMG också in på hur situationen påverkat kommunen. Mest allvarligt är att styrningen av verksamheterna ”under längre perioder varit bristande”. Man menar att flera förändrings- och utvecklingsarbeten avstannat och att kommunledningens ”fokus alltmer hamnar på frågor av mer detaljkaraktär”. Högst tryck blev det på HR-avdelningen och den administrativa avdelningen.

Ett skadat förtroende från allmänheten är en annan aspekt som lyfts upp i granskningen. Det finns även en lägre tilltro till ledningen från de anställdas sida och det har blivit svårare att rekrytera.

Även denna artikel kommer att följas upp framöver.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt