Annons:

Oro på sjukhuset i Västervik efter beskedet

Oro på Västerviks sjukhus. Foto: Landstinget

Oro på sjukhuset i Västervik efter beskedet

Under onsdagen kom beskedet att den rödgröna majoriteten håller 34 platser stängda på Västerviks sjukhus. Nu sprider sig en oro bland personalen. – Det är klart att det finns en oro i personalen eftersom läget är osäkert, säger Mikael Karlsson, avdelningschef, till P4 Kalmar.

Annons:

I går beslöt den rödgröna landstingsmajoriteten att även i fortsättningen hålla en del vårdplatser på de tre sjukhusen stängda. Totalt handlar det om 79 platser, varav 34 av dem är på Västerviks sjukhus. 

Landstingsalliansen gick ut och sågade beslutet efter fotknölarna. Majoriteten försvarar beslutet med att man vill minska sitt beroende av inhyrd personal, det som förra året kostade 140 miljoner kronor, samtidigt som det råder brist på sjuksköterskor. 

Under torsdagen har P4 Kalmar besökt sjukhuset i Västervik. 

– Det är klart att det finns en oro i personalen eftersom läget är osäkert, samtidigt som man måste tänka på personalens arbetsmiljö, säger Mikael Karlsson, avdelningschef på medicinavdelning fyra i Västervik. 

På de tre avdelningarna för medicinpatienter blir det 24 färre vårdplatser. Enligt Mikael Karlsson fungerar det dock inte att sjuksköterskor jobbar dubbelpass och mycket övertid, och då blev det enda alternativet i nuläget att minska ned på antalet vårdplatser. 

Oktober ut

Hjalmar Åselius, verksamhetschef på medicinkliniken, säger att man hade en bra planering inför den här hösten, men nu måste tänka om. Högre beläggning blir en direkt konsekvens när nästan en tredjedel av vårdplatserna på medicinavdelningarna försvinner. 

– Vi har utrymme att minska vårdplatserna, men nu blev det här mer än vi hade önskat. Nu kommer vi gå från 75 procents beläggning till en hög när det är toppar, säger Hjalmar Åselius, och varnar för att det kan handla om hundraprocentig beläggning eller mer än så när det toppar som influensa. 

Han hoppas dock att man i och med beslutet kan rekrytera fler sjuksköterskor, framför allt genom att minska möjligheten att ta in hyrpersonal, vilket gör den marknaden mer osäker och att fler då ska komma till landstinget i stället. 

Enligt förslaget ska vårdplatserna hållas stängda oktober ut. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt