Annons:

Vill att kommunen kontrollerar belastningsregistret oftare:

Anneli Jakobsson vill att kommunen kontrollerar belastningsregistret på sina anställda oftare. Foto: Simon Henriksson

Vill att kommunen kontrollerar belastningsregistret oftare: "Ett sätt att skydda"

Sverigedemokraterna vill att medarbetarna oftare ska visa utdrag ur belastningsregistret. Partiet vill se en regelbundhet i kontrollen.
– Det handlar om att skydda våra unga och äldre, säger Anneli Jakobsson (SD). 

Annons:

SD vill att kommunen regelbundet ska kontrollera om anställda förekommer i belastningsregistret. Partiets motion var uppe i kommunfullmäktige i måndags. 

– Våra unga och äldre är de mest skörbara och det här skulle stärka skyddet kring dem. Efter tio år försvinner viss brottslighet i belastningsregistret, men man kan ändå vara klart olämplig för det sökta yrket. Detta gör vi för att skydda och stärka skyddet kring våra unga och äldre. Man ska inte kunna komma in och arbeta om man är dömd för förmögenhetsbrott eller pedofili, säger Anneli Jakobsson (SD). 

Kommunstyrelsens vice ordförande Marie Nicholson (M) hänvisade i sitt svar till att kontroller sker vid nyanställningar. 

– Utdragen är inte till för årliga kontroller eller heller inte för de som får förnyat kontrakt. Men jag vet att det finns de som begär in årliga utdrag, men då krävs det att någon granskar dem och motiverar varför ett utdrag efterfrågas. Det skulle innebära mycket arbete för att kunna genomföra det och snabbt bli väldigt dyrt, säger Nicholson. 

Motionen avslogs av ett, utöver SD, enigt fullmäktige. Sverigedemokraterna reserverade sig också mot beslutet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt