Annons:

  • STYRELSELEDAMOTEN: ”TRÖTT PÅ DESSA SVARTSKALLAR”

    I en kommentar på Facebook använde SD:s styrelseledamot Bosse Fransson ordet "svartskallar". Ordföranden Bengt Barkstam vill inte svara på frågor, men Anneli Jakobsson är kritisk. Bild: Sverigedemokraternas hemsida.

  • STYRELSELEDAMOTEN: ”TRÖTT PÅ DESSA SVARTSKALLAR”

    Så här skrev SD:s styrelseledamot Bosse Fransson på Facebook i går.

  • STYRELSELEDAMOTEN: ”TRÖTT PÅ DESSA SVARTSKALLAR”

    "Lorten måste bort!" Så har SD:s styrelseledamot skrivit i ett invandringskritiskt inlägg på Facebook.

STYRELSELEDAMOTEN: ”TRÖTT PÅ DESSA SVARTSKALLAR”

Sverigedemokraterna i Vimmerby skakas av en ny skandal. På Facebook har styrelseledamoten Bosse Fransson kallat människor för ”svartskallar” och i en invandringskritisk text skriver han att ”lorten ska bort”. – Jag tar helt avstånd från det, säger Anneli Jakobsson.

Annons:

Bosse Fransson är nästa kapitel i SD Vimmerbys allt längre historia av rasistiska uttalanden. Fransson sitter i lokalavdelningens styrelse – men Dagens Vimmerby kan i kväll avslöja att det inte hindrat Fransson från att kalla människor för ”svartskallar” och ”lort”.

Det var i går som Fransson först var kritisk mot oväsen från en fastighet i Södra Vi. ”Det är ett djävlande gapande och skrikande från asylboendet på torget,,suck”, skrev han först. I kommentatorsfältet nedan skrev Fransson sedan följande: ”Vi vanligt folk som arbetar, blir så trött på dessa svartskallar ,–(”.

”Lorten ska bort!”

I ett annat inlägg som Dagens Vimmerby har tagit del av har Fransson lagt ut en tröja med texten ”Give’em hell” (Ge dem ett helvete) i blågula bokstäver.

I texten till bilden skriver Fransson bland annat så här: ”Vi måste få ett stopp på denna dränering av vårt fina land, lorten ska bort!” och ”något radikalt måste göras snarast”.

Ända sedan i går kväll har Dagens Vimmerby sökt Bosse Fransson för en kommentar. Vi har sökt honom på hans hemtelefon, vi har sökt honom på Facebook och vi har sökt honom på jobbet utan resultat. Vi har även upprepade gånger sökt SD Vimmerbys ordförande Bengt Barkstam, men han har avvisat våra samtal.

”Väldigt allvarligt”

Däremot svarar Anneli Jakobsson, som också sitter i styrelsen i SD Vimmerby, på våra frågor.

– Jag blir chockad när du berättar vad han har skrivit. Det här är väldigt allvarligt. Det enda jag kan säga är att det är fel fel fel.  

Varför tror du att han har skrivit såhär?

– Han får stå för det han har skrivit och förklara sig. Så här ska man inte uttala sig. Jag tar helt avstånd från det.

Anser du att det är rasistiskt att kalla människor för svartskallar?

– Ja, absolut. Jag har inte läst det här själv, men jag ska prata med Bosse om det.

Hur ser du på att han skriver ”lorten ska bort”?

– Det är helt fel att skriva så, men det får han stå för.

Vilka av partiets värderingar anser du att de här uttalandena strider emot?

– Det strider mot allt vi har. Det är ingen i riksdagen som skriver så. Man ska inte ha sådana tankar ens.

Kan sitta kvar

Trots att Jakobsson anser att uttalandet är rasistiskt, trots att Franssons uttalanden strider mot partiets värderingar och trots att partiet under lång tid försökt tvätta bort sitt nazistiska och rasistiska förflutna anser Jakobsson att Fransson kan sitta kvar i styrelsen.

– Vi har sedan tidigare bestämt att vi ska ha en utbildning om hur man uppför sig på sociala medier. Jag har själv varit på sådana möten och känt att det har gett mig väldigt mycket. Bosse har inte varit det, men tar han det till sig kan han sitta kvar.

Behöver man en utbildning för att lära sig att man inte ska kalla människor för svartskallar?

– Det ska man inte behöva, men i utbildningen ingår det hur man ska formulera sig på sociala medier.

Kan han sitta kvar i styrelsen?

– Det hoppas jag. Han är en trevlig person och ställer upp på marknader och sådana grejer. Jag är fortfarande lite chockad över det här uttalandet och ska prata med Bosse. Om han bättrar sig får han var kvar, men det är inte jag som avgör.

Har du lagt märke till liknande kommentarer vid något tidigare tillfälle?

– Nej, aldrig. Inte som han sagt till mig i alla fall.

Kan han vara kvar som medlem?

– Det kan jag inte svara på. Vi kommer ta upp det här på nästa styrelsemöte. Jag tycker att det är olämpligt, men jag kan inte svara på vilka följder det får.

Kommer ni föra den här händelsen vidare till en högre nivå i partiet?

– Det är svårt att svara på. Jag vet inte hur det går till i distriktet, jag är helt okunnig i det och har aldrig varit med om det själv.

"Ska inte påverka" 

Sverigedemokraterna i Vimmerby har varit i blåsväder många gånger under de senaste åren.

I valrörelsen 2014 kallade Sandor Högye flyktingar för ”kannibaler och huvudjägare”, under 2015 dömdes en före detta styrelseledamot för hets mot folkgrupp sedan han föreslagit att ett bombplan ska flygas in över ett romskt tältläger i Borås och Jakobsson har själv lagt ut bilder på Facebook där hon tejpat över ordet ”choklad” i chokladbollar och i stället skrivit dit ”neger”.

De tre händelserna är bara ett axplock av skandaler som skakat SD. Jakobsson anser inte att lokalavdelningen har värderingsproblem.

– Det känner jag inte.

Tror du att Franssons uttalanden påverkar ert förtroende?

– Det ska inte påverka så mycket. Det kanske var en engångsföreteelse.

Men det här är ju inte första gången som ni är inblandade i liknande händelser. Varför händer det igen?

– Ja, säg det? Jag vet inte varför han skriver så. Det är helt galet och fel. Jag fick en smärre chock när jag hörde det här och vi ska vidta åtgärder.

Kommer något liknande hända igen?

– Jag kan inte ta ansvar för vad andra människor säger, men jag hoppas inte det.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt