Annons:

Distriktsordföranden:

Mattias Bäckström Johansson anser att Bosse Fransson ska lämna sina uppdrag. Foto: Riksdagen

Distriktsordföranden: "Förväntar mig att han lämnar sina uppdrag"

Bosse Fransson, ledamot i SD:s styrelse, har kallat människor för "svartskallar" och skrivit att "lorten ska bort". Nu vill distriktsordföranden Mattias Bäckström Johansson (SD) att han lämnar sina uppdrag. "Det är helt oacceptabelt", skriver riksdagsmannen i ett mejl.

Annons:

På måndagskvällen avslöjade Dagens Vimmerby att sverigedemokraten Bosse Fransson, nyligen invald som ledamot i SD:s styrelse i Vimmerby, uttryckt sig rasistiskt på Facebook. Fransson skrev så här: ”Det är ett djävlande gapande och skrikande från asylboendet på torget,,suck”. I kommentatorsfältet nedan skrev Fransson sedan följande: ”Vi vanligt folk som arbetar, blir så trött på dessa svartskallar ,–(”.

I ett annat inlägg som Dagens Vimmerby har tagit del av har Fransson lagt ut en tröja med texten ”Give’em hell” (Ge dem ett helvete) i blågula bokstäver.

I texten till bilden skriver Fransson bland annat så här: ”Vi måste få ett stopp på denna dränering av vårt fina land, lorten ska bort!” och ”något radikalt måste göras snarast”.

Vill att han lämnar omgående

Mattias Bäckström Johansson är distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Kalmar län och sitter också i riksdagen. Han är i Nederläderna med näringsutskottet och ville ha frågor per mejl. Så här skriver han om Bosse Franssons uttalanden. 

"Känslomässigt kan det vara många som tar till generaliserande termer för de som exempelvis begår brott i Sverige och som givetvis inte fortsatt ska ha rätt att vistas i vårat land. Men oavsett vilket är det oacceptabelt med den typen av yttranden för de som är en del av vårat parti och som företräder partiet", skriver Bäckström Johansson. 

Är det förenligt med SD:s nolltolerans mot rasism att uttrycka sig så här?

"Som tidigare sagt är det oacceptabelt för den som vill vara en del av partiet och företräda oss".

Anser du att Bosse Fransson kan sitta kvar i styrelsen?

"Min förväntan är att han omgående lämnar sina uppdrag för partiet".

Hur kommer ni agera om han inte omedelbart lämnar sina uppdrag?

"Som sagt är det något som i sådana fall vi får titta närmare på och ta med till medlemsutskottet".

Inga rasistiska problem

Mattias Bäckström Johansson tycker inte att Sverigedemokraterna har strukturella bekymmer med rasism i Vimmerby-Hultsfred trots flera rasistiska uttalanden från partiföreträdare.

"Jag ser inget bekymmer med vare sig personer eller medlemmar i Vimmerby eller Hultsfred."

Anneli Jakobsson (SD) har aldrig blivit utredd av medlemsutskottet. Sandor Högye (SD) var föremål för utredning och uppmanades också att avsäga sig sin kandidatur till valet 2014. Men partistyrelsen lät Högye sitta kvar efter valet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt