Annons:

Så är prognoserna för skolorna framåt:

Vimarskolans elevantal ser ut att minska om några år. Men detta från ett väldigt högt läge.

Så är prognoserna för skolorna framåt: "Där ser vi en kraftig minskning"

Hur kommer elevantalet förändras på kommunens skolor? Prognoser finns och nu jobbas det med en ny lokalförsörjningsplan.
– Det stora tappet inom en femårsperiod finns på Vimarskolan, säger förvaltningschefen Ola Karlsson.

Annons:

Just nu jobbas det med en ny lokalförsörjningsplan inom kommunen. I den ingår också vad som är maxantal för förskolor och skolor och hur det ser ut i ett femårsperspektiv framåt. 

– Vi har tagit fram det vi kan och tittat på hur det ser ut nu med elever och hur det ser ut fem år framåt. Kommer det bli platsbrist inom de kommande åren? Det är där vi har tittat på, men det ska sättas ihop med samhällsbyggnadsavdelningen och fastighetsavdelningen. Det bör ingå i ett större sammanhang, säger nämndens ordförande Peter Karlsson (C).

Läget på de skolor som var nedläggningshotade förra mandatperioden skiljer sig inte så mycket åt. På Djursdala skola är maxkapaciteten 62 elever och där går i nuläget 42 elever. I Tuna är det 40 elever med en maxkapacitet för 115 elever. I Rumskulla är motsvarande antal 26 respektive 60. 

Värst är det på Brännebro skola där det går 36 elever och där maxkapaciteten är 128. 

– Det ligger ungefär där det låg då, men det skiljer lite upp och ned. Det vi har nytta av är planen inför framtiden, säger Marie Nicholson. 

Kraftig minskning

Ingen skola ser ut att förändras särskilt mycket de kommande åren. På Djursdala och Tuna skola ser elevantalet ut att öka, medan det ligger stabilt i Rumskulla. På Brännebro pekar prognosen mot att elevantalet sjunker en aning.

– Det är inget jättetapp någonstans jämfört med i dag. Det stora tappet inom en femårsperiod är på grundskolan på Vimarskolan. Men där är det mycket fler elever nu än vad skolan är dimensionerad för. Vi ser att vi kommer ha ett extra högt elevtryck nu och några år till, sedan ser vi en kraftig minskning på Vimarskolan som börjar om fyra till fem år. Det är utifrån ett högt läge, säger förvaltningschefen Ola Karlsson.

Med en lokalförsörjningsplan kan man bättre förutse framtiden.

– Det är ett planeringsverktyg som gör att vi kan se att där behöver vi lösa hemkunskapen och så vidare. Men det här tar inte hänsyn till lokalens beskaffenhet gällande luft och så vidare. Där behöver fastighet komma in, så man får ett helhetsgrepp, säger Peter Karlsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt