Annons:

Vimmerby säger ja till gemensam socialjour

Snart slipper Eva Berglund (S) ha jouren. I vår ska en gemensam socialjour för fem kommuner komma igång.

Vimmerby säger ja till gemensam socialjour

Under våren 2017 kommer den gemensamma socialjouren för fem kommuner i Kalmar län att vara igång. Två personer kommer vara anställda och utgå från Västervik. – Det här kommer bli mycket bättre för medborgarna, säger socialnämndens vice ordförande Marie Nicholson (M).

Annons:

I dagsläget är det någon av de ledande politikerna inom socialnämnden som har jouren. På nätterna kan de väckas av att telefonen ringer och då måste de göra en bedömning utifrån den information de får.

– Vi träder i funktion från det att man stänger kontoret vid stadshuset. Det första samtalet från ambulans, polis eller vad det är kommer till oss och då ställs det krav på oss att göra en bedömning. Ska man göra något nu eller i morgon bitti? Det är svårt och man blir även låst. Den veckan man har jouren är det som husarrest, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S). 

Två på helger

Så på det senaste sammanträdet med socialnämnden sade man ja till att ingå i den gemensamma socialjouren emd flera andra kommuner i länet. Högsby, Oskarshamn, Hultsfred och Västervik kommer ingå i samarbetet utöver Vimmerby.

– Det blir en betydlig lättnad för vår del. Kravet är nu att vi ska skriva under beslut, men det kan göras på ett annat sätt. Det funkar med digital signatur, säger Berglund. 

Två personer kommer att anställas inom den gemensamma socialjouren, som blir placerad i Västervik. 

– En person kommer jobba aktivt på vardagar och ha en form av bakjour om man behöver göra hembesök. På helgerna kommer två vara i tjänst. 

"Pengar som behövs"

Ekonomiskt delar kommunerna på kostnaden. Först med en grundavgift, som inte är klar än, och sedan med en viss summa per invånare.

– Det hade blivit betydligt dyrare för kommunen med en egen jour. Vi är billigare, men det här blir bättre för medborgarna. Vi har haft utökat arvode för den här beredskapen, men så fort socialjouren tas i bruk tar vi bort det, säger Berglund (S). 

Det innebär minskade politikerkostnader för kommunen med drygt 50 000 kronor om året. 

– Det är pengar som behövs någon annanstans. 

Bättre service

Den stora vinsten blir för medborgarna, menar Nicholson (M). 

– Medborgarna får en bättre service. Det är inte lätt att förklara för någon som ringer och exempelvis känner sig hotad att du pratar med en politiker just nu. Så informerar man dem om det och att man ska ta det vidare. Vanliga medborgare är inte medvetna om det och det är inte självklart för dem. Nu kommer man direkt till någon som är i verksamheten. Det blir en större trygghet för dem och mellansteget försvinner, säger hon. 

Under våren 2017, troligen i april, ska jouren vara igång. 

– Det känns realistiskt. Vi får se om personal från Vimmerby söker tjänsterna, det finns inte en uppsjö av socialsekreterare. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt