Annons:

Kommunalrådet om pandemilagen:

Jacob Käll gläds över beskedet om en pandemilag. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet om pandemilagen: "En glädjens dag för Vimmerby"

Regeringen lägger fram ett förslag på ny pandemilag. Det kan innebära att Astrid Lindgrens Värld kan hålla öppet nästa sommar.
– Jag är övertygad om att vårt arbete har påverkat, säger Jacob Käll (C).

Annons:

Under onsdagen presenterade regeringen ett nytt förslag till pandemilag, som ska gälla tillfälligt under coronapandemin. Lagen kommer, om den går igenom i riksdagen, kunna börja gälla från 15 mars 2021.

– Det är ett mycket positivt besked. Jag har läst lite i förslaget och först kan man tolka det som ska det ta till hårdare restriktioner och så är det också delvis. Men man säger samtidigt att man ska kunna titta på verksamheternas art. Man säger inte exakt så, men det är kontentan av vad man säger. Man ser från regeringens sida att tillämpningen av ordningslagen har varit för trubbig och att det behövs individuella bedömningar. Där läser jag in nöjesparker och så vidare, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Regeringen vill komma bort från ett läge där olika verksamheter måste regleras på samma sätt under ordningslagen. Pandemilagen kan innebära kraftigare åtgärder i Sverige, men förslaget handlar också om att bromsa smittspridningen utan onödiga begränsningar på sådant som kan genomföras smittsäkert.

– Jag upplever att man har lyssnat, säger Käll.

Tror du att ert lobbyarbete har påverkat beslutsfattarna?

– Ja, det tror jag verkligen. Jag är övertygad om det. Efter mycket arbete har det kommit till stånd och det känns jättebra. 

"En glädjens dag"

Jacob Käll säger att han har svårt att tänka sig ett bättre förslag.

– Kan man tillämpa olika restriktioner på olika verksamheter så är det något helt annat än nuvarande lagar och tillämpningar fungerat. Det som har varit har varit både ologiskt och oroande. Vi har tjatat om det, men att det har varit okej med stora köpcenter öppna, men inte nöjesparker... Det är inte bra för minskad smittspridning. Förslaget pekar på att man kan sätta in hårdare restriktioner på vissa verksamheter, samtidigt som man kan släppa på sånt som går att bedriva smittsäkert.

Vad kan det betyda för Vimmerby?

– Man måste hela tiden ha respekt för smittan och pandemin, men om läget till våren är som det var i våras och förslaget går igenom kan Astrid Lindgrens Värld bedriva sin verksamhet. Det kommer ha en jättebetydelse för dem, Vimmerby och alla runt omkring. Det känns jättebra. Blickar vi förbi pandemin är det en glädjens dag. Samtidigt måste vi ha respekt för pandemin och hoppas att pandemin dämpas. 

Regeringen har fått kritik för att vara saktfärdig. Kommer det här för sent?

– Det är jättebra att det kommer och många verksamheter måste planera för att kunna ha öppet. Men man skulle ha kunnat vara snabbare och skapat större säkerhet i näringslivet. I efterhand kan man bara beklaga beslutet som fattades av polismyndigheten och tillämpningen av ordningslagen, men nu ska vi blicka framåt och se positivt. Även om man kan bli förskräckt över vilka konsekvenser det fick av att man var så trubbig.

Vi har sökt ALV:s vd Joacim Johansson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt