Annons:

Jacob Käll, Kristina Alsér och Joacim Johansson samlade politiker och representanter för näringslivet för ett möte på Astrid Lindgrens Värld i juli förra året. Nu ska nyckelpersonerna träffas igen. Foto: Ossian Mathiasson/Arkiv

Drygt ett år senare – nu ska nyckelpersonerna träffas igen

För drygt ett år sedan var många aktörer inbjudna till Vimmerby och Astrid Lindgrens Värld. Pandemin och dess restriktioner satte stopp för hela besöksnäringen. Nu ska man på nytt träffas.

Annons:

Astrid Lindgrens Värld tvingades slå igen helt 2020 och det var ett tungt slag för hela besöksnäringen i Vimmerby med omnejd. I juli 2020 samlade Vimmerby kommun, turistföreningen och ALV ett antal lokala, regionala och nationella nyckelpersoner till "ett konstruktivt samtal". 

Efter det har flera möten hållits. 

Nu, efter en finfin säsong för ALV och besöksnäringen i Vimmerby med omnejd, är det dags för ett ny samling.

– Då vandrade vi runt i en ödslig park och informerade om hur det lokala kristeamet kraftsamlat och tagit ledarskap för att etablera kontakt med nyckelpersoner på lokal, regional och nationell nivå. Nu ska lokala, regionala och nationella nyckelpersoner som bidragit med värdefulla insatser träffas igen, säger kommunalrådet Jacob Käll (C). 

Det blir en dag med upplevelser, inspiration och workshops.

– Det är läge att göra en manifestation av att vi förhoppningsvis tagit oss igenom krisen nu. Det blir summering av hur vi har arbetat, vad vi åstadkommit tillsammans och så ska vi titta på vilka lärdomar vi kan ta av det här och ha med oss framöver. Det handlar om att stärka oss och branschen ytterligare. Hur vi skulle göra vid en ny kris är en intressant frågeställning, säger Käll.

"Mer lokal prägel"

Ett 70-tal deltagare från bland annat Småland och Östergötland deltar under seminariet som hålls på Astrid Lindgrens Värld. Det är politiker, myndighetspersoner och företagare. Lisebergs vd Andreas Andersen är en av de som kommer för att inspirera.

– Det är lite mer lokal prägel den här gången än tidigare, men vi har också fått inspel från den statssekreterargrupp som vi haft mycket kontakt med. Jag hoppas att vi ska kunna använda det här framåt och att vi hittat en känsla av att samarbeta när det krävs i både med- och motgång framöver. 

Hur har den här krisen hanterats?

– Jag tycker att vi har gjort en bra kraftsamling och skapat en känsla att vi gemensamt jobbar och stöttar varandra. Det ger styrka. Vi försökte påverka omställningsstödet och dylikt och kom en bit på vägen. Det som är viktigt att det kommer fram under workshopsen är vad vi lärde oss och vad vi kan ta med oss. 

Är du förvånad över hur Vimmerby klarade krisen?

– Man kunde befara att det skulle bli ännu mer allvarligt. Vi har många små företag i vår närhet och det är ganska fantastiskt att i princip alla har klarat sig. Många har tagit av de sista reserverna, men man har klarat sig igenom det här. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt