Annons:

Kommunen uppvaktar Damberg – trycker på för ALV:s skull

Jacob Käll har skrivit under brevet till Mikael Damberg.

Kommunen uppvaktar Damberg – trycker på för ALV:s skull

Kommunen fortsätter att trycka på för att underlätta för Astrid Lindgrens Värld inför 2021. Nu har inrikesminister Mikael Damberg uppvaktats.
– Vi vill få pandemilagen klar så snabbt som möjligt, säger kommunalrådet Jacob Käll.

Annons:

Det är i ett brev från kommunstyrelsen, som kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll undertecknat, till inrikesminister Mikael Damberg som man försöker trycka på staten. I brevet försöker kommunen bland annat få till ändringar och vill bland annat att den nya pandemilagen ska träda i kraft tidigare än 15 mars. Det tycks också kunna bli en pandemilag tidigare.

– Vi tycker att ambitionen och tanken bakom en ny pandemilag är jättebra. Men vi blir lite orolig. Dels för att nöjes- och teaterparkar inte nämns, men också för vi att ser att myndigheter ska vara inne i olika frågor. Vi ser hur polismyndigheten agerade i fallet med ALV och det var en ren skrivbordsbedömning. Man hade ingen diskussion med verksamheten, säger Jacob Käll (C).

Kommunen spelar också in att de vill se samråd mellan myndigheter, kommuner och verksamheter när det gäller specifika verksamheter. 

– Det gäller oavsett om man ska dra åt tumskruvarna eller ha en verksamhet igång. Vi vill att lagen ska träda i kraft tidigare än 15 mars, vilket det också verkar bli. Hela besöksnäringen behöver få klara spelregler för att kunna planera för 2021. 

"Svag formulering"

Tydligare regler kring omsättningsstödet efterfrågas också.

– Vi tycker formuleringen är rätt svag. Det nuvarande omsättningsstödet har inte träffat väl. Det måste bli träffsäkrare, säger Käll.

Varför kommer man lyssna på ert remissvar?

– Jag tror att om vi har lyckats med något är det att synliggöra Vimmerbys situation på regeringsnivå. Vi har den här statssekreterargruppen som en dörr in och det tror jag att man förhoppningsvis kommer uppmärksamma.

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) säger så här:

– Vi är helt överens om det och det är en väldigt viktig fråga. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt