Annons:

Strid om vaccinet mellan S och M:

Det pågår en strid om Modernas covid-19-vaccin. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Strid om vaccinet mellan S och M: "Skicka doserna söderut"

Region Kalmar län tar mer än gärna emot Modernas vaccin, som Region Dalarna inte tänkt använda, menar Angelica Katsanidou (S). Malin Sjölander (M) hävdar att det än så länge är en ickefråga.

Annons:

Bakgrunden är att Modernas covid-19-vaccin saknar försäkring i Sverige och därför har både Region Dalarna och Västra Götaland sagt att man inte tänker använda vaccinet. 

Östergötland var då snabbt framme och meddelade att man kunde ta emot vaccindoserna. Det säger även Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande i Region Kalmar. 

– Likt Östergötland står vi i Region Kalmar län redo att ta emot en större del av vaccinet om doserna inte används. Har det moderata regionrådet i Dalarna inte förmåga eller vilja att utöka vaccineringen så står vi redo att ta över doserna. Det är bättre än att de ligger och väntar, säger Angelica Katsanidou (S) i ett pressuttalande.

Under gårdagen gick regeringen, med socialminister Lena Hallengren i spetsen, ut med att staten lovar att täcka kostnaderna vid eventuella biverkningar av vaccinet. 

– Regionerna har fått full kompensering för åtgärder och kostnader i samband covid-vården. Jag känner full tillit inför regeringens besked att staten täcker kostnader även vid eventuella vaccinbiverkningar. Vi måste se till att värna liv och hälsa genom att vaccinera befolkningen så fort som möjligt.

"En ickefråga"

Malin Sjölander, oppositionsråd för Moderaterna, menar att detta än så länge är en ickefråga och att Moderaterna inte kompromissar bort skyddet för patienterna.

– Än så länge är det en ickefråga. Vaccinet finns inte på plats än, och jag förutsätter att regeringen nu tar sitt ansvar och löser försäkringsfrågan. Regionerna har inte behövt ta ansvar för försäkringsfrågor tidigare, det är och förblir regeringens ansvar. Det borde finnas samma skydd som för andra mediciner. Det här är än så länge en fråga för regeringen att lösa, och där har man varit saktfärdig, säger Malin Sjölander vice ordförande regionstyrelsen.

Kammarkollegiet har efter ett regeringsbeslut fått i uppdrag att lösa försäkringsfrågan. 

– Det besked jag fått idag, som innebär att Kammarkollegiet efter ett regeringsbeslut faktiskt fått ett uppdrag att lösa försäkringsfrågan, är att vi i Moderaterna kommer att låta oss nöja med ett sådant beslut. Det är skillnad på när det faktiskt finns ett regeringsbeslut, mot som tidigare bara ett muntligt besked från en minister. Men regeringen borde ha kunnat lösa den här frågan tidigare, säger Sjölander och fortsätter:

– Självklart tycker vi att hanteringen av covid-19 och vaccineringen mot denna sjukdom ska gå snabbt och smidigt, men vi kommer aldrig att kompromissa bort skyddet för patienterna. Här måste det bli rätt från början.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt