Annons:

Chefen: ”Vi tar alla ärenden så snabbt vi kan”

Miljö- och byggnadschefen Anders Helgée tycker att Micael Glennfalk (M) får vänta som alla andra. Foto: Vimmerby kommun

Chefen: ”Vi tar alla ärenden så snabbt vi kan”

Miljö- och byggnadsförvaltningens chef Anders Helgée menar att kommunen hanterar Glennfalks bygglovsansökan så fort som möjligt. – Vi tar alla ärenden så snabbt vi kan, även hans, säger Helgée.

Annons:

Tidigare i kväll avslöjade Dagens Vimmerby att Micael Glennfalk vill avbryta miljö- och bygg-samarbetet mellan Vimmerby och Hultsfred. Skälet är, bland annat, en enligt Micael Glennfalk långsam hantering av sin egen bygglovsansökan.

Två dagar efter att hans ärende blev komplett skickade Glennfalk ett mejl till kommunen där han berättade att han kommer att lämna in en motion om att avbryta samarbetet.

Anders Helgée är fåordig om Glennfalks mejl.

– I bygglovshanteringen tar vi alla ärenden så snabbt vi kan, även hans. Det andra är politik.

Uppfattar du att Glennfalk begär förtur?

– Jag uppfattar ingenting, men precis som för många är det bråttom och många tycker det är viktigt att man tar deras ärende, men det här är ett av många ärenden för oss. Man måste lita till processen och vi kämpar på. Det här är inget komplicerat ärende, men det tar några veckor ändå.

Har han legat på tjänstemän för att få förtur?

– Det vill jag inte uttala mig om, du ser mejlet och får dra slutsatser om det.

 Sju-åtta veckor

Hur lång tid ett bygglovsärende tar varierar.

– Det är olika beroende på hur komplicerade ärendena är och det beror på om det ska upp i nämnden. Det är inte ovanligt med sju-åtta veckor.

Har den tiden ökat sedan samarbetet inleddes?

– Det har inte ökat, jag tror mer att det handlar om att samhällets krav på snabba beslut har ökat. Man ska ha beslut med vändande post, men svensk lagstiftning innehåller fortfarande prövningsdetaljer och demokratiprocesser innan man fattar beslut som är gällande för all framtid. Det har inte försvunnit. Vi måste möta upp det högre tempot, men allt kan inte gå i blixtens hastighet.

 "Alla är nöjda"

I mejlet skriver Glennfalk att han ska skriva en motion som föreslår att samarbetet mellan Vimmerby och Hultsfred bryts.

– Jag vet inte varför han gör det, men det måste vara mer saker än det här ärendet i så fall. Vi har haft en revision och alla är nöjda. Jag tycker att det är olyckligt.  

Hur har samarbetet fungerat?

– Jag tycker att det är bra. Det är alltid komplikationer med olika kulturer, det tar lite tid innan det svetsas samman, men överlag har det mesta gått över förväntan. Jag är mycket nöjd.

 "Går åt rätt håll"

Förvaltningen har haft rekryteringsproblem på bygglovssidan, men är nu ikapp. Året ut är en av de tre tjänstemännen föräldraledig, och i stället har förvaltningen hyrt in en konsult till 40 procents tjänstgöring.

– På byggsidan är vi ifatt. Vi har den bemanning vi ska ha, men året ut är det en pappaledighet. En är ganska ny i jobbet och det tar ett tag innan man är inne i det. Nu har vi fått ärendeströmmen att vända och vi tar i högen. Det går åt rätt håll. Vi har köpt in en konsultinsats, det kostar lite pengar men det är mycket bra för ärendegenomstömningen.

 "Inget exceptionellt"

Lagkravet på ett bygglovsärende är tio veckor från och med att ärendet är komplett. Glennfalk skickade sitt mejl två dagar efter att samtliga handlingar kommit in.

– Man har tio veckor på sig och sedan kan man förlänga perioden och ta tio veckor till. Vår målsättning är inte att ligga runt lagkravet och jag tror att ett standardärende kommer ta två-fyra veckor i framtiden.

Enligt Helgée har flera kommuner i länet längre handläggningstider än Vimmerby och Hultsfred.

– Vi hoppas kunna komma ned till fyra veckor, men det dröjer en bit in på 2017 innan vi är där. Vi ska inte överdriva handläggningstiderna, exempelvis ligger Kalmar på nio-tio veckor och det är ganska vanligt. Vi har inget exceptionellt läge, men vi vill ha det bättre. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt