Annons:

Vart femte bygglovsärende går över tiden –

Nämndens vice ordförande Lars-Inge Green (S), miljö- och byggnadschefen Anders Helgée och ordföranden Lennart Davidsson (KD).

Vart femte bygglovsärende går över tiden – "Frångår inte turordningen"

Miljö- och byggnadsnämnden menar att den statistik som Micael Glennfalk (M) plockat fram och redovisat i sin blogg i Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning är felaktig. Men ändå tar nästan vart femte bygglovsärende längre tid än tio veckor i Vimmerby kommun.

Annons:

På måndagen presenterade miljö- och byggnadsnämnden bygglovsstatistik för kommunerna under 2016. Totalt har man hanterat 294 bygglovsärenden, som det finns slutdatum på, fram tills september månad. Av dem har 40 ärenden längre handläggningstid än tio veckor. 

I Vimmerby kommun handlar det totalt om 130 ärenden och av dem har 23 tagit längre tid än tio veckor. Tolv av de 23 har tagit elva veckor. Två ärenden har tagit hela 15 veckor. 

Det tidigare kommunalrådet Micael Glennfalk (M) presenterade i sin blogg i Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning statistik som visade att miljö- och byggnadsnämnden bara klarat av drygt 50 av 153 ärenden i år. Men enligt miljö- och byggnadsnämnden och dess förvaltning utgår den statistiken på oarbetade siffror ur deras ärendehanteringsprogram.

– Handläggningstiden startar när ett ärende är komplett. Glennfalks (M) siffror handlar om när ansökan kom in. Ibland behövs komplettering, som andra ritningar eller väntetid på andra prövningar som gör att själva handläggandet av bygglovsärendet inte kan starta samma dag som det skickats in, säger miljö- och byggnadschefen Anders Helgée. 

Hur lång tid tar det innan de sökande får besked om att de ska komplettera?

– Normalt innan en vecka, säger Lennart Davidsson (KD). 

Klarar ni det?

– Vi har jobbat på det, men situationen har varit pressad. Jag har inte detaljerade uppgifter i kväll, men snabba besked om komplettering är fokus i arbetet. 

"Frångår inte turordningen"

Micael Glennfalk (M) menade att miljö- och byggnadsförvaltningen inte följt den turordning som påståtts. I sin blogg skrev han följande: 

"Beslutet togs inte i den turordning förvaltningen säger sig tillämpa.

Just det faktum att ett ärende har gått på en dag, 2 ärenden på en vecka, 2 ärenden på 3 veckor och 7 ärenden på en månad pekar på att man inte alls följer turordningen i den enda kö man har. Byggloven är nämligen inlämnade vid olika tidpunkter". 

Så här förklaras det av förvaltningschefen Anders Helgée: 

– Det är helt enkelt så att vissa tar längre tid än andra. Handläggningstiderna blir per automatik olika. Säg att du har ärenden instämplade, sedan ska de ut på remiss och då måste du vänta tre veckor med det ärendet och kan inte göra någonting. Ligger det då tre, fyra ärenden som du bara kan ta på delegation, medan det andra är ute, så blir det ju en praktisk priortering. Men det är inte så att några ärenden flyttas upp, säger han. 

Frångås inte turordningen då?

– Nej, det anser jag inte. 

Lennart Davidsson (KD): 

– Vi plockar ur högen, men det finns de som kan vara ute på remiss under längre tid. När de kommer in så läggs ju inte de i en annan hög, utan då hamnar de där de varit. Då tar de sin position igen, säger Davidsson, nämndens ordförande. 

Tittar på snabbkö

Vid två tillfällen har två ärenden lyfts upp ur högen, enligt Lennart Davidsson. 

– Det har frångåtts vid två tillfällen, det ena var Stockhorvan i samband med att deras verksamhet helt gick omkull. De ville igång och riva och befann sig i chocktillstånd. Sedan var det en förskola i Hultsfred, där det var en vattenskada. Det stod en massa barn som inte kunde vara i den miljön. Annars har vi inte lyft upp något ärende på det sättet. När det gäller planerade projekt och planering får man vänta på sin tur, säger Lennart Davidsson. 

En ansökan om bygglov för en skylt på en fasad vid torget i Vimmerby kommun beslutades samma dag som ansökan kom in tidigare i år. 

– Sara (Dolk, stadsarkitekt i dag) var det som tog den. Hon är mest involverad i gestaltningsfrågor. Hon kom från att ha haft mycket bygglov, till mer stora projekt, som Vackra vimmerby och utforma torg, detaljplaner och annat. Den här skylten dök upp och hon såg den som en gestaltningsfråga och hon tänkte att hon fixar den enkelt. En skylt är om man hårddrar det ingen gestaltningsfråga. Hon såg det som en enkel, smidig väg, säger Anders Helgée. 

Miljö- och byggnadsnämnden kommer se över möjligheterna att inrätta en expresskö. 

– Vi ska titta på det där, vi ska utreda det och analysera. Frågan är vem som ska gå före? Vi ska utreda frågan framöver, säger Lennart Davidsson.

"Vill sitta här om ett halvår"

Nästan var femte ärende har alltså tagit längre tid de lagstadgade veckorna om man tittar separat på Vimmerby kommun. 

– I vissa fall handlar det om att ett ärende kanske är färdigskrivet av handläggaren på fredagen, men skickas inte ut förrän måndagen veckan därpå och då blir det ju två veckor. Vi vill inte att några ärenden ska gå över, vi vill sitta här om ett halvår och visa upp skillnaden, säger chefen Anders Helgée. 

Lennart Davidsson (KD): 

– Det kom en byggbomb, vi fick brist på handläggare och så blev det ett stort tryck med asylsökande. Vi trodde aldrig att vi skulle hamna på tio veckor eller längre, men världsbilden kan förändras i småkommuner. Hela södra Sverige har varit i samma situation. Våra handläggare har fått jobba kvällar och helger. Nu är vi på gång åt andra hållet, vi ser att bygglovsansökningarna gått ner. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt