Annons:

  • Migrationsverket har nu sagt upp samtliga lägenheter i Storebro. Foto: Simon Henriksson

  • Magnus Danlid är ordförande för Vimarhem.

Migrationsverket har sagt upp samtliga lägenheter – nu ska huset rivas eller upprustas

I många år har Migrationsverket hyrt ett 25-tal lägenheter i Storebro. Nu har man sagt upp samtliga – och snart står Vimarhem med ett helt tomt hus.
– Det är rivning eller upprustning som är alternativen, säger Vimarhems ordförande Magnus Danlid (C).

Annons:

Sedan tidigare har Migrationsverket sagt upp ett antal lägenheter i Storebro. Alldeles nyligen har man sagt upp ytterligare 17 lägenheter. Kontraktet mellan Vimarhem och Migrationsverket löper ut den 30 april i år.

Efter det kommer ett helt hus i Storebro att bli tomt och outhyrt.

– Det är ett centralt beläget hus i Storebro och det finns en hel del att göra på det. Det behöver rustas upp, men det beror också på efterfrågan. Vi ser inte att det är så stort tryck i Storebro, men jag vill inte föregripa något. Vi måste ta en dialog med kommunledningen om det, säger Magnus Danlid. 

Hur aktuellt är det med rivning?

– Vi har inte haft någon dialog om det än. Men att ha ett hus som står tomt är inget alternativ förstås. Men vi måste fatta ett beslut först och just nu är det fokus på Uven-projektet. Vi är inte där än och det är fortfarande ganska nytt. För ett halvår sedan fick vi signaler om att Migrationsverket skulle ha kvar verksamheten i kommunen, men inom kort har man ingen verksamhet alls. 

"Fullt beboeligt"

Migrationsverkets uppsägning påverkar naturligtvis Vimarhems ekonomi markant. Totalt kommer man ha närmare 40 lediga lägenheter efter att myndigheten packat ihop flyttlådorna.

– Helt plötsligt har vi 23 lägenheter outhyrda, så visst kommer det totalt sett påverka bolagets ekonomi. Men jag kan inte säga att det påverkar tilltänkta byggnationer. Vi har haft väldigt mycket uthyrt i ett antal år. Det har legat kring tio eller strax under tio som vi inte haft uthyrt. Nu är trenden snarare 20 och efter det här blir det betydligt fler. Vi måste ta diskussioner om hur vi ska göra.

Hur länge kan det stå tomt?

– Det är fullt beboeligt och det är bra stomme och bra tak. Klart det kan stå en tid, men jag vill varken säga bu eller bä. Vi måste ta ett resonemang med ägaren om hur vi ska agera. 

Är du besviken på Migrationsverket?

– Nej, det kan jag inte säga. Det är deras beslut. Vad vi har hört så har de tyckt att det varit en bra anläggning och det har funnits en ömsesidig nöjdhet med avtalet. Men nu har de inte behov längre och då kan de förstås inte hyra av oss. Men det är klart att det blir ett kraftigt slag från 23 uthyrda lägenheter till noll uthyrda på bara några månader.

Är det rivning eller upprustning som är alternativen?

– Det är rätt sammanfattat. Försäljning är inget alternativ som jag ser det. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt