Annons:

BUN ser behov av nya lokaler för hemkunskap och grundsärskolan

BUN ser behov av nya lokaler, berättar Peter Karlsson.

BUN ser behov av nya lokaler för hemkunskap och grundsärskolan

Barn- och utbildningsnämnden ser flera behov framåt. Två handlar om lokalbehov – dels för hemkunskapsundervisningen och dels för grundsärskolan.
– Vi måste titta på om vi kan använda andra lokaler eller om vi behöver bygga nytt, säger ordförande Peter Karlsson (C).

Annons:

Barn- och utbildningsnämnden har börjat titta på vilka utmaningar och behov man har framåt. Det återstår ett antal månader tills 2022, men arbetet är påbörjat.

– Det är främst den stora osäkerheten kring hur den rådande pandemin påverkar förvaltningen. Vi har haft högstadiet, gymnasiet och vuxenutbildningen på distans. Hur blir effekten av det? Klarar de måluppfyllelsen? Det är saker vi måste titta på. Jag tror att vi kommer behöva sätta in extra insatser för att hinna ifatt, säger BUN:s ordförande Peter Karlsson.

Vad kan det vara för insatser?

– Först måste vi se över vilka brister som finns. Att utöka undervisningstiden är inte lätt, men lovskolor och liknande får man använda. 

Ökat tryck

Budgetdialogen har endast påbörjats, men det finns flera stora utmaningar för nämnderna. Inte minst en del lokalbehov för barn- och utbildniongsnämnden.

– Elevantalet i grundsärskolan har ökat markant de senaste åren. Hösten 2021 kommer det vara 30 elever och man är väldigt trångbodda i sina nuvarande lokaler. Det måste vi titta på hur vi kan lösa det. 

Kan det bli aktuellt att bygga nytt?

– Det vet jag inte. Jag tror inte det, men det behöver tittas på om det finns andra lokaler vi kan utnyttja. Vi har fört fram det som ett behov och fastighet tittar på det åt oss. 

Nya lokaler för hemkunskapen?

Även hemkunskapen är trångbodd. Alla elever har hem- och konsumentkunskap på Vimarskolan. 

– När alla sjätteklassare kommer till hösten blir det ännu fler elever. Vi tittar på om vi kan använda andra lokaler eller om det behöver byggas nytt. Det är något vi måste titta på skyndsamt. 

Hur skyndsamt?

– Hemkunskapen behöver utökade lokaler redan till hösten. Inom särskolan klarar vi hösten, men till nästa år måste vi hitta en lösning där. 

Nya tjänster

Barn- och utbildningsnämndens ekonomi förbättrades under slutet av 2020. Möjligheterna att nå budget 2021 ser godare ut, men vad händer 2022?

– Vi behöver pengar, men samtidigt jobbar vi med effektiviseringar. Det finns en osäkerhet, men det där får vi ta längre fram. Nu har vi framfört vilka behov som finns och inom vilka områden. Det är viktigt att våra rektorer får en detaljbudget tidigt, det är svårt att sätta om den kommer så sent som den gjort nu på slutet. 

Två nya tjänster behöver tillsättas inom grundsärskolan, menar nämnden. Det ger en kostnad på 1,25 miljoner kronor 2022. 0,5 tjänst behövs också inom digitialsering vilket är prissatt till 325 000 kronor. Vuxenutbildningen behöver fyra ytterligare tjänster och det skulle ge en kostnad på 2,6 miljoner kronor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt