Annons:

På väg mot historiskt överskott – ändå orosmoln inför nästa år

Socialnämnden är fortfarande på väg mot ett överskott för 2016.

På väg mot historiskt överskott – ändå orosmoln inför nästa år

Socialnämnden närmar sig ett historiskt överskott. Efter budgetuppföljningen i oktober talar prognosen för ett plus gentemot budget på 3,4 miljoner kronor. Men socialnämnden kommer budgetera med ett underskott 2017.

Annons:

Socialnämnden kan fortfarande glädja sig åt att 2016 är på väg att bli ett historiskt år. 

Aldrig tidigare har socialnämnden klarat av att hålla sin budget. Nu ser det till och med ut att bli ett litet plusresultat. 

Vid den senaste budgetuppföljningen talade det för ett plus på över fyra miljoner kronor. Nu ser det ut att bli 3,4 miljoner kronor extra i kassan. 

– Det finns fortfarande all anledning att le, det är inte riktigt klart än, men vi kommer få ett tydligt plus och det är fantaastiskt, säger socialnämndens vice ordförande Marie Nicholson (M). 

Men den största anledningen till att socialnämnden ser ut att göra överskott är pengar från Migrationsverket. Pengar som troligen inte går att få nästa år. 

– Vi går in i 2017 med öppna ögon, säger Eva Berglund (S), ordförande i nämnden. 

Enigt beslut

Framför allt handlar det om LSS-verksamheten. Där är 4,5 miljoner kronor ofinansierade. 

– Vi går in i 2017 underfinansierade inom funktionshindrade LSS:en och nämnden är medveten om det. Det är inte mycket vi kan göra åt, brukarna finns redan, vi har inte täckning för nattbemanningen på våra gruppboenden. Det handlar om ett antal brukare som behöver hjälp nattetid och det måste vara vaken natt i stället för sovande natt, säger Nicholson (M). 

Eventuellt kan ett plus på enskommandesidan räta till situationen. 

– Kanske kan vi klara av det genom att verksamheten med ensamkommande hamnar lite mer plus än vi budgeterat med. Vi vet om att om vi har pengar till sista juni, så kan vi inte dra bort det för resten av året. Behovet finns även efter det, säger Berglund (S). 

Socialnämnden var enig i beslutet. 

– Det är viktigt att ta det beslutet politiskt än att signalen till verksamhetschefen är att ni inte har råd. Vi skickade upp mot kommunfullmäktige redan i september att vi inte kommer klara ramen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt