Annons:

Så stor kommunskuld har Vimmerbys medborgare

Utslagen per invånare är kommunens skuld över 100 000 kronor. Foto: Jakob Karlsson

Så stor kommunskuld har Vimmerbys medborgare

Vimmerbys medborgare är landets näst mest belånade. Det visar en sammanställning som tidningen Dagens Samhälle har gjort.

Annons:

Varje Vimmerbybo är skyldig 106 000 kronor. Det är 3 000 mindre än ettan på den inte särskilt smickrande listan över landets mest skuldsatta kommuner. Etta är Södertälje med 109 000 kronor per invånare. Trea är Linköping med 104 000 kronor. 

Den offentliga sektorns skulder har ökat enormt under de senaste tio åren; från 310 miljarder kronor till 550 miljarder. Siffrorna är hämtade från en rapport som kommunernas bank, Kommuninvest, tagit fram. 

– Många kommuner har en hög målsättning att egenfinansiera alla investeringar. Nu är behoven så stora att vi ser att kommuner frångår det en period, och det är inte så konstigt, säger Mattias Bokenblom, forskningsansvarig på Kommuninvest, till Dagens Samhälle. 

"Mer på tapeten"

Däremot har räntekostnaderna inte ökat. De har tvärtom, och trots den ökade skuldbördan, minskat under de senaste tio åren. Bokenblom anser att kommunerna har tagit höjd för en eventuell räntehöjning. 

– Vi ser ändå att balansräkningen är mer på tapeten i dag i den politiska diskussionen. Man är medveten om att en för stor skuldsida ger en räntekänslighet, säger han.

Under 2015 satsade kommunkoncernerna mest på bostäder, fastigheter, infrastruktur och energi. 

"Varningstecken"

SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog är oroad över utvecklingen. 

– Det finns en hel del varningstecken i det som händer nu. Inom tio år tror Kommuninvest att skulden når 1 biljon. Det är helt tydligt att resultaten inte räcker för bibehållen soliditet och lånenivå, och man måste noga överväga var man hamnar, säger hon till Dagens Samhälle. 

Fotnot: Siffrorna bygger på årsredovisningarna 2015. 


Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt