Annons:

Industriforum startas till hösten – så ska det gå till

Ett industriforum kommer startas till hösten i Kalmar län. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Industriforum startas till hösten – så ska det gå till

19 000 personer arbetar inom industrin i Kalmar län. Nu ska ett nytt industriforum utveckla dialogen mellan politiken och industrin.
– I forumet kan vi utbyta kunskaper och möjligheter, säger regionrådet Peter Wretlund (S).

Annons:

Kalmar län är ett av Sveriges starkaste industrilän. Totalt arbetar cirka 19 000 personer inom industrin och ett nytt forum ska bli en mötesplats för branschorganisationer och politiken. Länsunionen har drivit fram satsningen på industriforumet.

– Vi är ett viktigt län när det gäller industrin, som är väldigt stark här. Cirka 19 000 personer har sin utkomst i olika former av industrin. Det känns jätteroligt att vi nu kan ta ytterligare ett steg, säger Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Länsunionen höll nyligen en pressträff där de berättade om satsningen. 

– Vi har jobbat med en bred ingång i det här och det ska bli spännande att se vilken utveckling det kan bli av det här när vi samlas. Vi har haft samtal med Teknikföretagen, Unionen och Metall för att diskutera kring hur upplägget kan se. Samtalet ska vara brett och gediget, för att utveckla industrin, säger regionrådet Peter Wretlund (S).

Ska identifiera svårigheter

Inledningsvis är det ovan nämnda som kommer finnas med när industriforumet drar igång. Förhoppningen är att det snabbt ska växa.

– Både stora och små, och likväl tillverkningsindustrin som livsmedelsindustrin och träindustrin, alla är lika viktiga. I forumet kan man utbyta kunskaper och möjligheter, och det kan leda till till intressanta samarbeten. Vi vill utveckla dialogen mellan politiker och industrin, säger Wretlund, som också säger att forumet inte ska ersätta andra möten med företagare runt om i länet.

Vad är tanken att det här ska mynna ut i?

– Ett huvudsyfte är att få en gemensam bild av läget och framtida behov. Ofta sitter man på sin egen kammare, men här kan man mötas med idéer och så vidare. Vi hoppas att man kan lära känna varandra och hjälpa varandra med de framtida utmaningarna och identifiera möjligheter och svårigheter tillsammans.

Stora utmaningar

Industriforumet startar under hösten. Två till tre politiker kommer medverka och representanter från branschorganisationerna. Det är Region Kalmar län som kommer vara sammankallande, men mötesagendan ska sättas tillsammans med branschorganisationerna. Fyra gånger om året ska man ses.

– Det kan förstås revideras, men så är tanken. Det kommer bli årliga uppföljningar också. Tanken är inte att de nätverk som finns i dag ska försvinna, säger Helmersson.

Liberalernas regionråd Johanna Wyckman säger att industrin står inför stora utmaningar, som förhoppningsvis det här industriforumet kan finna lösningar på.

– Det är inte bara kompetensförsörjningen, utan kunskapen måste öka inom digitalisering, automatisering och robotisering. Införandet av industriforum kommer vara viktigt inte bara för det arbetet, utan även för att öka farten i vårt arbete, säger hon.

Förhoppningen är att kunna hålla fysiska möten redan i höst. Beslutet är taget i regionfullmäktige och tas i regionstyrelsen under maj månad.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt