Annons:

Vänsterpartiet kräver

Vänsterpartisten Lars Johansson vill se barnomsorg på obekväma tider. Foto: Simon Henriksson

Vänsterpartiet kräver "nattis" igen – "yrkesgrupper diskrimineras"

Vänsterpartiets budgetförslag föll i fullmäktige. I den fanns ett förslag om barnomsorg på obekväma tider. Nu lyfter man ut det förslaget ur sin budget – och lägger samma förslag i en motion. – Hela yrkesgrupper diskrimineras och särbehandlas, skriver partiets Lars Johansson i motionen.

Annons:

Under den senaste tiden har flera personer lämnat in förslag om barnomsorg på obekväma tider till kommunen. Vänsterpartiet har drivit förslaget under många år – och lämnade i dag in en ny motion i ärendet. 

Partiet anser att frågan är av största vikt för jämställdheten: 

"Inte minst är barnomsorg på obekväma arbetstider en jämställdhetsfråga. Avsaknad av barnomsorg begränsar kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden, framför allt för ensamstående mammor. En kvinna ska inte vara bunden till vare sig släkt eller en man för att klara såväl försörjning som föräldraskap. Menar vi allvar med jämställdhet ska det offentliga erbjuda det stöd och den service även ensamstående behöver för att leva ett självständigt liv."

Vänsterpartiet tror vidare att "nattis" gör Vimmerby kommun mer attraktiv som arbetsgivare: 

"Vi ska vara en attraktiv arbetsgivare heter det, men för att lyckas med det är självklart ett grundkrav att kommunen erbjuder tillräcklig service för att möjliggöra att alla sökande ens kan utföra jobbet med tanke på familjesituation."

"Diskrimineras och särbehandlas"

Johansson anser att dagens situation är orättvis: 

"Föräldrar som arbetar vardagar måndag till fredag och på kontorstider tillgodoses alltid, medan arbetstider kvällar, nätter och helger aldrig tillgodoses. Det gör att hela yrkesgrupper diskrimineras och särbehandlas. Skiftarbetare i industri, omsorgspersonal, personal inom turism och restaurang saknar tillgång till barnomsorg utifrån behov då de arbetar på obekväma arbetstider."

Motionen mynnar ut i två förslag: 

  • Att barnomsorg på obekväm arbetstid införs i Vimmerby kommun.
  • Att i Vimmerby kommun skall grundläggande samhällsservice vara lika ?för alla kommuninvånare, utifrån var och ens behov.

 

 

 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt