Annons:

Klart färre barn ser ut att födas i Vimmerby:

Det ser ut att bli färre nyfödda barn i Vimmerby kommun i år. Foto: Pixabay/Genrebild

Klart färre barn ser ut att födas i Vimmerby: "Beslutad byggnation är behövd"

För första gången på flera år ser det ut att bli ett klart lägre barnafödande i Vimmerby kommun. Prognosen är att 130 barn föds i kommunen i år. De senaste åren har det handlat om mellan 180 och 190 barn.
– Men det förändringar egentligen ingenting. Den beslutade byggnationen är behövd, säger barn- och utbildningschefen Ola Karlsson.

Annons:

Under flera år har Vimmerby kommun haft ett högt barnafödande och läget i förskolan har varit ansträngt. Från 2016 och några år bakåt i tiden har det vanliga varit mellan 180 och 190 födda barn per år. Ungefär 200 barn har gått in i förskolan varje.

Förra året föddes 150 barn i kommunen. Fram till den 17 augusti i år hade 83 barn fötts. 

– Om barnafödandet ser likadant ut under resten av året hamnar vi ungefär på 130 barn 2019. Fortsätter det som de första åtta månaderna blir barnkullen ännu mindre än förra året, säger Ola Karlsson, barn- och utbildningschef som vill se barnafödandet över ett 30-årsperspektiv:

– Under en 30-årsperiod går det upp och ned. 170-175 barn är medianen under det tidsperspektivet. Föds det 130 barn får man plussa på cirka tio barn till med inflyttning. Prognosen är inte fog för någonting egentligen. Vi kan inte jobba utifrån topparna eller dalarna, utan se vad som är det normala antalet.

"Den är behövd"

Läget inom förskolan har länge varit ansträngt.

– På ett sätt kan den här avmattningen varit skön, men samtidigt innebär färre barn i verksamheten mindre pengar. Då måste vi anpassa verksamheten.

Antalet födda barn under 2019 äventyrar inga satsningar på barnomsorgen, menar barn- och utbildningsnämnden.

– Den byggnation som är beslutad ska man inte anpassa efter hur det ser ut just nu. Vi har många paviljonger att ersätta och den beslutade byggnationen är inte onödig, den är behövd.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt