Annons:

Inför försäljningen – vill ge Näs tre miljoner extra

Nu har Vimmerby kommuns förvaltningsbolag bett fullmäktige besluta om de tre extra miljonerna till Näs. Foto: Astrid Lindgrens Näs

Inför försäljningen – vill ge Näs tre miljoner extra

Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs har fått tre miljoner kronor om året i driftbidrag från Vimmerby kommun. Inför försäljningen vill förvaltningsbolaget dubbla stödet till sex miljoner. – Det blir vårt sista driftstöd, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Annons:

I somras blev det klart att det kommunala bolaget Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB (KALN) ska säljas till Astrid Lindgrens arvingar.

Köpeskillingen är en krona, men Astrid Lindgrens Värld ska också ta över ett lån på 14,5 miljoner kronor. 

När de olika parterna skrev på avsiktsförklaringen i juni stod det också klart att Vimmerby kommun dubblar anslaget till Näs för 2016. I stället för tre miljoner kronor skickar kommunens förvaltningsbolag med sex. 

– Nu går vi till kommunfullmäktige och ber om sanktion för att överföra ytterligare tre miljoner i slutet av 2016 eller början av 2017. Det är helt i linje med vad vi gjort tidigare och vad som är överenskommet. Näs är ett bolag som gör underskott på vintersäsongen och det här är ett medskick inför 2017. Vi kan inte ge privata företag driftstöd, så det här är vårt sista, säger Tomas Peterson (M).

Förslaget om det extra koncernbidraget kommer till fullmäktige i december.

Klart 1 mars?

I mitten av december ska också kommunstyrelsen träffa Saltkråkan. 

– Förhoppningsvis blir det en sista avstämningsdag och då får vi planera in ett extra kommunstyrelsemöte i januari. Vi är i stort sett framme och vi ska stämma av de avtal vi har jobbat med den 15 december. Det handlar bara om några småsaker och jag ser inga konstigheter med det. 

Petersons (M) målsättning är att fullmäktige ska godkänna försäljningen av Näs den 30 januari. Sedan ska ALV ta över den 1 mars 2017. 

– Så ser planen ut, men från ALV:s sida ska man från årsskiftet kunna leda och forma verksamheten. Det får inte fastna i formaliteter, men vi är så pass säkra på att det här blir av. 

Antalet ledamöter i styrelserna ska eventuellt minskas, men kommunen ska ha kvar en plats i Näs styrelse och en plats i stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt