Annons:

Reaktioner på Näs-affären:

Micael Glennfalk (M) ville gratulera den nuvarande kommunledningen till Näs-affären.

Reaktioner på Näs-affären: "Vill gratulera kommunledningen"

Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB är inte längre ett kommunalt bolag. Det gjorde många politiker glada. – Jag är riktigt glad över det beslut vi ska ta, säger Peter Högberg (S).

Annons:

Det var många positiva röster från politikerhåll när kommunfullmäktige på måndagskvällen godkände de avtal som framför allt gör att Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB säljs till Astrid Lindgrens Värld AB för en krona. 

– Det har verkligen varit en spännande tid. Det har böljat i vågor, men varit en konstruktiv process och jag vill tacka "Nisse" (Nils Nyman, vd för moderbolaget Mater Salikon AB och barnbarn till Astrid Lindgren reds.anm.) för det konstruktiva arbete vi har haft. Det här är ingen affär, det är en framtidslösning. Det kommer att bli väldigt bra för Vimmerby, det är jag alldeles övertygad om. Jag vill rikta ett tack till Peter (Olsson, kommunjurist reds.anm.) och jag hoppas att ledamöterna ställer upp på det här, sade Tomas Peterson (M) från talarstolen.

Ex-kommunalrådet Micael Glennfalk (M) gratulerade den nuvarande kommunledningen. 

– Det här påbörjades redan under Carl-Axel Centerstigs (C) tid och fortsatte under min tid. Jag har suttit med i Näs styrelse på kommunalrådets mandat och har följt processen med stor entusiasm. Tack vare kommunens och KALN:s mod att satsa på trädgårdarna så fick Saltkråkan upp ögonen för att det här är en anläggning som Vimmerby kommun och de folkvalda vill satsa på. Det som nu kommer hända är att KALN kommer vara med om en satsning som kommunen aldrig hade kunnat haft möjlighet att klara av själva. Den turistnäring vi har kommer växa ännu mer och vi kommer att se en turistström från september till maj. Näs och trädgårdarna kommer att vara en arena för att få hit bussresor och det är glädjande att det här blir av, sade Micael Glennfalk (M). 

"Riktigt glad"

Även Peter Högberg (S) tog tillfället i akt och klev upp i talarstolen. 

– Jag har suttit med i Näs styrelse i ett antal år och vet att det har varit tufft med ekonomin, men vi har sett möjligheterna och sett utvecklingen. Att överlåta verksamheten till stiftelsen och till Astrid Lindgrens barnbarn känns tryggt. Det här känns helt rätt och tryggar verksamheten till framtiden. Jag är riktigt glad över det här avtalet, sade han.

Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) läste upp delar ur en motion från centerlegendaren Bengt Johansson från 1974. Redan för 42 år sedan lyfte han frågan om ett kulturcentrum vid Näs. I samma motion lovades Kohagen att undantas från framtida bebyggelse.

– Nu säkras utvecklingen på Näs och det blir helt klart rätt ägare, sade Nilsson Nachtweij (C). 

Ingen representant från Liberalerna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna eller Miljöpartiet gick upp i talarstolen och kommenterade affären. Vänsterpartiet valde att inte delta i beslutet – varför får ni veta om en liten stund.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt