Annons:

Vänsterpartiets protest – deltog inte i beslut om Näs

Vänsterpartiet med Lars Johansson i spetsen protesterade mot Näs-affären genom att inte delta i beslutet.

Vänsterpartiets protest – deltog inte i beslut om Näs

Vänsterpartiet var inte nöjda med processen fram till dagens beslut. Därför valde partiet att inte delta.
– Det är vårt sätt att visa att vi protesterar, säger Lars Johansson (V).

Annons:

Vänsterpartiets Lars Johansson visade tydligt att han inte var helt nöjd med hur frågan kring Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs hanterats.

Han gick tillbaka till juni 2016.

– Vi fick materialet en timme innan i juni förra året och då som nu var det ett gediget material. Då valde vi att inte delta. Då sade Tomas Peterson att det här bara var en avsiktsförklaring, att det är nu debatten börjar, det är nu vi kan diskutera. Jag har inte haft något önskemål om en medial debatt i någon större omfattning, men jag undrar på vilken arena debatten skulle vara och på vilket sätt den skulle diskuteras? Ärendet har såvitt jag vet inte varit uppe i kommunstyrelsen. Det är så många delar i det här att det är svårt att diskutera enskildheter. Jag tycker att det därför blir ett svårt beslut att fatta som fullmäktigeledamot. Hur många här inne kan lägga handen på hjärtat och säga att de har fått klar möjlighet att veta vad vi beslutar? Vi i Vänsterpartiet har inte haft det och som en protest deltar vi inte i beslutet, sade Lars Johansson (V) från talarstolen.

Han betonade dock att partiet anser att ALV är rätt ägare till Näs. 

– Det är vår inställning och vi tror att det är bra för Vimmerby att bolaget säljs. ALV har möjlighet att göra något affärsmässigt ganska positivt och det har vi inte några invändningar emot. Men avtalet som helhet innebär att man ger bort mycket egendomar, inte till ALV, men till en stiftelse. Vi skänker mycket mark, vi skänker bort Prästgården och totalt fyra miljoner kronor. Det här är ju en förhandlingsfråga och som ledamot har man ingen inblick i det här. Kohagsområdet och den här snutten som kanske ska bli parkering, i praktiken är det ju som att skänka bort det till ett privat företag och så gör vi inte med andra privata företag.

"Inga konstigheter"

Helen Nilsson (S) gick upp först för att svara Lars Johansson (V). 

– Jag vet inte riktigt Lars, men vi har haft det här uppe för information och diskussion några gånger i kommunstyrelsen. Då har vi diskuterat hur långt vi har kommit, vart vi ligger, vilka problem vi har och vad vi ska jobba med. Jag måste säga att den informationen vi har haft har mig veterligen förts ned till min grupp. Jag tror att den här sidan (majoritetssidan) känner sig väl informerad och väl insatt. 

Tomas Peterson (M) delade den bilden. 

– Det har varit en god information, åtminstone i majoritetsgruppen och i kommunstyrelsens arbetsgrupp. Det är många detaljer och frågor att diskutera, men det är inte så enkelt att säga att de här markena skänks bort. Det finns löften från tidigare kommunalråd till Astrid Lindgren om att de här markena ska fredas, att Kohagen aldrig ska bli bebyggt. Det var det första "Nisse" Nyman (Nils Nyman, vd för moderbolaget Mater Salikon AB och barnbarn till Astrid Lindgren reds.anm.) tog upp. Vi tycker att det bästa var att det ännu tryggare låses in i stiftelsen. Då kan inte några framtida, klantiga kommunpolitiker kunna ändra på det här. Och det här med att de kan angöra en parkeringsplats, det är ju bara att hoppas att det utvecklas så mycket. Det är inga konstigheter i det här, sade han. 

"Gynnar ett privat företag"

Men Lars Johansson (V) var inte helt nöjd. Han fortsatte att peka på den mark utmed Prästgårdsgatan som ingår i uppgörelsen och som är aktuell för ytterligare parkering i framtiden.

– Jag känner till löftet till Astrid Lindgren och det gör det väl mindre problematiskt med Kohagen. Men det här området som kan bli parkering, det kunde kommunen ha behållit och sedan sålt den till Näs när det behovet uppstår. I praktiken gynnar man ett privat företag. 

Tomas Peterson (M): 

– Det är inget privat bolag det hamnar i, utan det hamnar i stiftelsen. Det är en väsentlig skillnad. Det är inga konstigheter. 

Lars Johansson (V): 

– Jag förstår mycket väl upplägget med stiftelsen, men inte desto mindre kommer ALV och Näs att gynnas och gratis kunna disponera marken. Det framgår av den redogörelse vi har fått. 

"Kan bara beklaga"

Vänsterpartiet var det enda parti som tydligt protesterade mot beslutet. 

– De som gynnas är Vimmerby kommun, kommuninvånarna och Astrid Lindgrens minne. Gynnandet ligger inte i något enskilt bolag, utan Astrid Lindgrens Värld och familjen kommer behövera investera oerhört mycket. Jag kan bara beklaga att Vänsterpartiet inte ställer upp på det här. Det hade varit trevligt med ett enigt kommunfullmäktige, sade Peterson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt