Annons:

Nya förskolan ska beställas i höst – flera alternativ återstår

En ny förskola ska byggas i Nybble. Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

Nya förskolan ska beställas i höst – flera alternativ återstår

Kommunen jobbar vidare mot en ny förskola i Nybble. Till hösten räknar man med att kunna beställa den nya förskolan, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Peter Karlsson.

Annons:

SKR:s ramavtal lär bli det som används av kommunen för en ny förskola i Nybble. En hel del alternativ återstår och fyra olika leverantörer kan kommunen välja på i den här delen av Sverige. Det framgick av det senaste sammanträdet med nämnden tidigare i vår.

– Vi har tidsplanen hyfsat klar för oss. Det har pågått markarbeten en tid och det har varit mycket som behövt planeras. Nu ska vi kunna komma igång med vilken byggnad vi ska ha. Tanken är att använda oss av den här SKR-upphandlingen. Fördelen är att det blir betydligt billigare än att bygga i egen regi. Nackdelen är att det är en färdig byggnad, där vi endast kan göra småjusteringar. Men vi hoppas att vi kan komma överens om en sådan byggnad, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Peter Karlsson (C).

Han säger att det finns många bra alternativ.

– Vi har tittat och kikat och det finns många fina förskolor bland dessa. Till nyår hoppas vi kunna genomföra upphandlingen och då kan den stå klar till nästa höst. Det vore passande för då går kontrakten med de paviljonger vi hyr i dag ut. Sedan är det svårt att säga exakt eftersom det ska byggas ett äldreboende också och det går att utnyttja närheten till varandra där, för att hitta samordningsvinster på det viset. 

Samordningsvinster med äldreboende

Samordningsvinsterna där kan handla om ett gemensamt kök med det blivande äldreboende, som ska byggas i Nybble. 

– Barnen och de äldre kanske inte kommer äta på samma ställe, men maten ska lagas i ett gemensamt kök. 

Förskolan ska ha plats för 120 barn. 

– Det kommer bli barnomsorg på obekväma arbetstider, men i vilken form vet vi inte ännu. Vi ser över behovet och kommer hitta en lösning för det. 

I investeringsplanen fram till 2023 finns 195 miljoner avsatta till både förskola och äldreboende. 80 bostäder ska även byggas i området.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt