Annons:

BESLUTET FATTAT: DET BLIR NATTBARNOMSORG I VIMMERBY

Det kommer bli nattbarnomsorg på den nya förskolan i Vimmerby. Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

BESLUTET FATTAT: DET BLIR NATTBARNOMSORG I VIMMERBY

Det har efterfrågats och diskuterats länge. Nu står det helt klart att det kommer bli nattbarnomsorg i Vimmerby när den nya förskolan byggs.
Investeringen byggs på med fem miljoner kronor.
– Nu har vi satt ned foten, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Annons:

Att det ska bli barnomsorg på obekväm arbetstid när den nya förskolan står klar i Nybble har i princip varit bestämt. Nu har kommunstyrelsen satt ned foten i frågan och tagit beslut om att utöka investeringen med fem miljoner kronor för att möjliggöra nattbarnomsorg i Vimmerby. 

Totalt väntas investeringen för en ny förskola landa på 50 miljoner, men nu handlar det alltså om 55 miljoner kronor. Avskrivningar och räntor ökar samtidigt med 2,1 miljoner kronor.

– Nu har vi tagit beslut om att det verkligen blir nattomsorg. Vi har talat om det länge och nu har vi satt ned foten och utökar investeringen med fem miljoner kronor. Det ryms inom budgeten och är egentligen kalkylerat sedan tidigare, men har inte varit spikat i upphandlingen, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Marie Nicholson (M), som är vice ordförande i både kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden, säger att det hela beror på efterfrågan. Verksamheten kommer rikta sig barn mellan ett och 13 år.

– Det här gäller kvällar, helger och nätter. När det gäller nätter behöver vi ha en enhet till med fasta sängar eftersom man ska få sin dygnsvila där. Då funkar det inte bara med en madrass. Det kommer också finnas barn som är där till 22 på kvällen på både vardags- och helgkvällar beroende på hur stort behovet är. Det är också stor skillnad på omsorg för de minsta barnen och ett barn i 13-årsåldern. Det kan innebära viss annan inredning, säger hon.

Alla paviljonger kan avvecklas

Totalt kommer det handla om sex till åtta barn som kan sova över på förskolan. Totalt ska förskolan kunna ta emot 120 barn.

– Behovet är lite odefinierat, men vi tror att det här är attraktivt. Det kan också locka folk att ta jobb här, när möjligheten till barnomsorg på obekväma tider finns, säger Käll.

Beskedet kommer också innebära att samtliga paviljonger kan avvecklas. Kostnaden för paviljongerna ligger på ungefär 2,1 miljoner kronor årligen.

– Det här gör att vi kan avveckla de paviljonger som används i dag. Hade vi behövt ta en avdelning någon annanstans för nattbarnomsorg hade det uppstått problem. Vi har inte sett att behovet är större än det vi bygger för, men avdelningen eller enheten blir lite större än en vanlig avdelning eller enhet. Det beror på att det är motsvarande sovrum. Men det är flexibelt också. Finns det inget behov av nattbarnsomsorg, så går det att göra om till en vanlig enhet, säger Marie Nicholson.

Driftkostnaden ökar

Driftkostnaden för barn- och utbildningsnämnden beräknas uppgå till 2,6 miljoner kronor per år.

– Det är vad man räknar med, men det är viktigt att poängtera att vi inte vet hur många barn det blir. Vi kommer i alla fall fullt ut erbjuda nattbarnsomsorg och barnomsorg på obekväma tider. 

BUN kommer behöva tillskott till sin budget för att klara av detta.

– Det har man framfört, men inget som är beslutat ännu, säger Käll.

När det gäller tidsplanen är inget nytt. Arbetet pågår, menar Marie Nicholson.

– Det här skulle möjligtvis kunna fördröja det hela lite grann, men det vet vi inte. 

I investeringsbudgeten för 2022 finns 25 miljoner kronor avsatt för förskolan i Nybble. I nästa års investeringsbudget rör det sig om ytterligare 20 miljoner. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt