Annons:

Investeringsramen sänks med över 100 miljoner – försening av förskolan

Investeringsramen sänks med hela 110 miljoner kronor nästa år. Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

Investeringsramen sänks med över 100 miljoner – försening av förskolan

230 miljoner kronor skulle investeras under 2022. Nu justeras investeringsramen ned med 110 miljoner kronor. Orsaken är bland annat en försening av den nya förskolan i Nybble.

Annons:

I juni togs beslut om ramarna för budgetåret 2022. Då togs beslut om att investeringsramen skulle uppgå till hela 230 miljoner kronor för nästa år.

Nu justeras ramen ned med hela 110 miljoner kronor. Knappt 120 miljoner kronor ska investeras under 2022.

– Det var en väldigt stor ram mot vad det brukar ligga på och det beror förstås på en ny förskola och ett nytt vård- och omsorgsboende i Nybble. Orsaken till att investeringsramen justeras ned beror främst på att utgifterna för de här nyinvesteringarna hamnar längre fram, säger Ola Gustafsson (KD).

Det finns flera skäl till det, menar kommunstyrelsen.

– Det är på intet sätt så att arbetet bromsas, men man vet att utgifterna kommer senare och det kommer bli en större investeringsbudget 2023.

Försening en orsak

Men en försening av den nya förskolan i Nybble är delvis en anledning.

– Rimligtvis blir det lite senare, men det går inte att säga säkert. I avtalet för förskolan är det också så att betalningarna ligger sent. Man fakturerar efter färdiga etapper och då blir betalningen också av senare. Försening är ett skäl, men den andra insikten är att man betalar senare än brukligt för vissa etapper.

Vad beror förseningen på?

– Dels är det här en upphandlingsfråga och vi väljer på de här olika SKR-alternativen. Vi har också en diskussion om en avdelning för barnomsorg på obekväma arbetstider och vi är inte riktigt i mål där, så det går att trycka på knappen. Vi vill ha "Nattis" och är nästan säkra på att det blir så, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

De stora posterna i nästa års investeringsbudget är fortsatt Nybbleprojekten. 35,5 miljoner kronor ligger på förskolan och tio miljoner kronor på vård- och omsorgsboendet. 

Utöver det sticker en ombyggnation av skolköket i Frödinge ut med 13 miljoner kronor samt en åtgärd i gymnasiets idrottshall för cirka 7,5 miljoner kronor.

– Det är både fukt och lukt som ska åtgärdas där. Det är en gammal sak som vi behöver ta hand om. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt