Annons:

Nu är investeringsstödet tillbaka i kommunen. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Togs bort under krisen – nu är investeringsstödet tillbaka i kommunen

Det var en av åtgärderna under kommunens ekonomiska krisår. Nu har investeringsstödet till föreningar återvänt i Vimmerby kommun.
– Vi har alltid strävat mot att det ska återinföras, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

I mitten av 2010-talet var kommunens ekonomi i botten. Krisåtgärderna avlöste varandra och en del genomfördes medan andra aldrig blev av.

Ett beslut som förstås påverkade många föreningar var att ta bort investeringsstödet. 

Nu är investeringsstödet återinfört i kommunen.

– Investeringsstödet avskaffades aldrig, men det frystes på grund av ekonomin. Vi har alltid strävat mot att det ska återinföras igen. Det har dröjt för vi ville få föreningsbidragen på plats, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Ett stort omtag har gjorts av förenigsbidragen och i samband med det blir det möjligt för föreningar att åter få investeringsstödet.

– Vi har ett helt nytt system och har tillfört medel för att ha möjlighet att betala ut de här stöden. Det handlar inte om jättebelopp, men det är en möjlighet att få hjälp med en del mindre investeringar, säger Ola Gustafsson (KD). 

Så fungerar det

Investeringsstödet kan sökas av idrottsföreningar, kulturföreningar samt idé- och intresseföreningar. När det gäller ny-, till- eller ombyggnad kan man beviljas maximalt 30 procent i stöd. Prioriterade insatser, som tillgänglighetsanpassningar av anläggningen eller energisparande eller miljöförbättrande åtgärder, kan beviljas fullt ut. 

Investeringar i maskiner kan beviljas med maximalt 50 procent av inköp för kostnader som överstiger 10 000 kronor. Inköp under detta belopp kan beviljas fullt ut. 

Större investeringar, där ett eventuellt stöd överstiger 300 000 kronor och ett särskilt budgetäskande krävs i fullmäktige, ska hanteras som särskilda ärenden. 

– Vi är glada att kunna återinföra investeringsstödet, säger Ola Gustafsson. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt