Annons:

Sämre resultat än väntat för Näs 2016 – som får extra bidrag

Foto: Astrid Lindgrens Näs

Sämre resultat än väntat för Näs 2016 – som får extra bidrag

Snart äger inte kommunen Astrid Lindgrens Näs längre. Men det ser inte ut att bli en bra ekonomisk avslutning. Näs ser ut att missa budget med 396 000 kronor. – Det ska kommunen täcka upp, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Annons:

Astrid Lindgrens Näs har ett budgeterat underskott på tre miljoner kronor. Men kulturkvarteret ser inte ut att kunna hålla sin budget i år. 

I stället kommer Näs gå nästan 400 000 sämre än beräknat. 

– Näs har lite högre kostnader och lite lägre intäkter än prognosen i somras. Som det ser ut kommer det gå enligt den senaste prognosen vilket innebär 396 000 sämre än beräknat. Där har vi gjort en överenskommelse att kommunen ska täcka upp det, utöver de tre miljoner vi gått in med tidigare under året, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M). 

Enligt socialdemokraten Peter Högberg ser det dock inte ut att bli så illa som 396 000 sämre än budget.

Tre miljoner extra

Saltkråkans övertagande av Näs ska ske den 1 mars. 

– På torsdag ska vi ha telefonmöte med de sista pusselbitarna. Men det är en del som ska göras. Vid årsskiftet tar de över ansvaret för ekonomin, precis som det är sagt, säger Peterson. 

Avsiktförsklaringen som fattades i somras gäller tills nyårsafton. 

– Behövs det en förlängning så fixar vi det. Det är drygt tio avtal som som ska fram, det är ganska mycket detaljer i det. Vi vill verkligen att allt ska bli bra och det vill vi säkra inför framtiden och vi är väldigt överens. Jag känner en väldig tillförsikt i att det här kommer att gå i land. Vi känner att det blir en väldigt bra lösning.

Dessutom blir det ett extra medskick från kommunens sida. Det blir alltså tre miljoner kronor till Näs inför 2017, något kommunfullmäktige fattade beslut om precis. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna reserverade sig mot beslutet.

Linus Johansson

Simon Henriksson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt