Annons:

Länsmusiken kommer betala för konserterna som ställs in

Länsmusikens ordförande Peter Högberg vill att organisationen ska vara en pålitlig arbetsgivare. Foto: Simon Henriksson

Länsmusiken kommer betala för konserterna som ställs in

Länsmusiken har ställt in två produktioner med sin kammarorkester Camerata Nordica. Som en följd av det hoppade den konstnärlige ledaren av och ännu en produktion ställdes in.
Men ersättning kommer gå ut till samtliga kontrakterade musiker för alla tre produktioner.
– Man ska lita på Länsmusiken som arbetsgivare, säger styrelseordföranden Peter Högberg.

Annons:

En inställd spelning är också en spelning, sa Ulf Lundell.

Även en inställd produktion med Camerata Nordica är en produktion. Åtminstone kommer de tre inställda produktionerna kosta skattebetalarna x antal kronor.  

– Vi bestämde att vi går ut med ersättningar för alla som har avtal. Det är viktigt att Länsmusiken gör rätt för sig och man ska kunna lita på Länsmusiken som arbetsgivare.

"Känns ärligt"

Hur mycket pengar som de inställda produktionerna kommer att kosta – och hur mycket Länsmusiken trots allt sparar vet inte Peter Högberg i nuläget.

– Traktamenten, hotell och resor kommer vi kunna spara in pengar på, men jag vet inte hur mycket det blir. Vi ska räkna ihop det här.

Vad kostar en produktion?

– Det beror på hur många artister som är och hur många ställen vi är på. Styrelsen avsätter en ram till de olika verksamheterna.

Hur känns det att betala för produktioner som inte blir av?

– Det känns ärligt. Har vi tecknat avtal så känns det ärligt att betala även om de inte kan musicera.

Men medborgarna får inga konserter för sina skattemedel?

– Så är det. Vi hade hoppats kunna genomföra januariproduktion, men nu blir det inga produktioner under våren. Vi ska titta på hur vi kan göra verksamhet som riktar sig till medborgarna under våren.

Inlett diskussion med orkestern

Beslutet att ställa in två produktioner har fått massiv kritik i kultur-Sverige. Senast i går sågades styrelsen av välkända skådespelaren Marika Lagerkrantz.

– Delar av kritiken är rättfärdig. Vi borde ha kommunicerat bättre med medarbetarna och musikerna. Det kan vi ta på oss. Samtidigt är det så att vi inte lägger ned orkestern utan vi minskar antalet produktioner. I år har vi minskat med en produktion och vi har också avstyrt en Mexikoturné för att slippa dra in fler delar.

Varför ska länets skattebetalare bekosta en turné i Mexiko?

– Det har funnits med en sådan tanke och det har knutits sådana kontakter. På grund av den ekonomiska situationen valde vi att blåsa av det. Det handlar om att marknadsföra länet, knyta kontakter och att göra det attraktivt att spela i en orkester som kan spela på sådana ställen. Det är alltid lärorikt att åka runt, men vi håller igen av ekonomiska skäl. 

Har du fått någon kritik från medborgarna i länet?

– Nej, och jag har också fått mycket förståelse från personer i samma läge. Alla länsinstitutioner brottas med att anslagen inte räknas upp i samma takt som våra utgiftsökningar. Alla måste se om sitt hus. Vi har prioriterat barn- och ungdomsverksamheten som har 95 konserter inplanerade under våren. Dessutom har vi kammarmusik i kyrkorna, många produktioner i våra arrangörsföreningar, så musiken i länet lever och frodas.

Styrelsen har inlett en diskussion med orkestern för att se hur man kan gå vidare.

– Jag väntar besked under onsdag kväll. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt