Annons:

Jens driver eget företag med blommor och odlingar:

Jens Virtanen framför sitt växthus i Storebro. Foto: Privat

Jens driver eget företag med blommor och odlingar: "Frän utveckling"

Jens Virtanen startade eget företag redan som 18-åring. Han gav sig då in i blom- och odlingsbranschen med Planthuset i Storebro.
– Det är en frän utveckling att se ett frö i jorden bli en stor planta, säger han.

Annons:

Redan som liten omgärdades Jens Virtanen av blommor.

– Jag har nästan alltid haft det intresset. Både min mamma och mormor har haft väldigt mycket blommor. Det är därigenom jag har fått intresset. När jag var liten var det alltid mycket blommor med mamma och jag tog nog intresset därifrån. Mamma odlade inte så mycket, men vi hade alltid mycket hemma, säger Jens Virtanen. 

Han började först odla lite smått till sig själv.

– Det är en frän utveckling att se ett frö i jorden bli till en stor planta. Först odlade jag bara för eget bruk och sedan började jag odla tomatplantor också. Jag tyckte att det var så roligt att det blev så mycket över, det rörde sig om 50-60 plantor som blev över och då började jag lägga ut det på loppissidor. Jag märkte att det var många som ville köpa. 

Jobbar i butik också

Under 2018, året han fyllde 18, tog han beslutet om att sata lite hårdare.

– Jag ville göra något mer av det när jag såg att det fanns ett intresse. Man kan säga att jag hade testat lite och nu ville jag göra det på riktigt. 

Han gjorde slag i saken och startade Planthuset i Storebro. Själva växthuset har han hemma hos sin farmor.

– Det är mest tomater och gurkor jag odlar, det är grönsaksplantor. Det är en del blommor också, men jag köper också in blommor från andra och säljer. 

Parallellt med sitt eget företag arbetar han drygt 75 procent i en livsmedelsaffär i Vimmerby. 

– Företaget är ganska säsongsbetonat, så det blir mest att jag driver det under april och maj månad. Jag säljer en del höstblommor också senare på året, men det är framför allt aktivt under två månader.

Många blir förvånade när han berättar om sitt företag. 

– Ofta, när jag berättar att jag driver ett företag inom blombranschen, säger folk att de inte trodde det om mig. Det är lite roligt. Men jag har byggt upp en viss kundgrupp som kommer hem till mig och mitt växthus.

"Handelsträdgård är en dröm"

Precis som för många andra blev inte 2020 något särskilt lyckat år.

– Jag åkte på mycket marknader under 2019 och var på fyra marknader bara i maj. Det tyckte jag var jätteroligt. Jag träffade mycket folk, hade trevligt och det gick bra även försäljningsmässigt. Min tanke var att jag skulle fortsätta med det under 2020 och hade en del marknader inbokade, men allt blev ju inställt. Jag förstod tidigt att coronan skulle påverka min försäljning, men nu hoppas jag snart att det kan komma igång med marknader igen. Men jag förstår att det blir först till hösten i sådana fall i den situation vi befinner oss.

På längre sikt finns en viss dröm om att helt kunna livnära sig på detta.

– Just nu är det mest en rolig grej och en liten sidoinkomst, men det är klart att man tänker på det till och från. Ett mål i framtiden är att ha en handelsträdgård, det vore drömmen på ett sätt. Dit är det en lång väg. Jag har haft tankar på att sätta upp ett växthus på någon annan tomt, men då blir det dyrt ganska fort också. Man får se vad som händer efter pandemin och hur det utvecklar sig.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt