Annons:

RASISTSKANDAL I MÅLILLAS MATCH:

Cormac Åhlström-Horgan utsattes för ett rasistiskt påhopp i matchen mot Målilla Bandy. Foto: Privat

RASISTSKANDAL I MÅLILLAS MATCH: "BLIR LEDSEN OCH ARG"

Efter gårdagens match mellan Jönköping och Målilla uttryckte sig en Målillaspelare rasistiskt. Spelaren kallade Jönköpings spelare för "jävla neger".
– Det gör ont. Jag blir både ledsen och arg, säger Cormac Åhlström-Horgan.

Annons:

Jönköping Bandy besegrade Målilla Bandy med 3-1 på fredagskvällen. Men Jönköpings spelare Cormac Åhlström-Horgan, också landslagsspelare för Storbritannien, njöt inte av segern som vanligt.

Efter matchen kallade en av Målillas spelare honom för "jävla neger". 

– Efter matchen stod alla och drog på sig skridskoskydden och det hade inte ens varit någon farlig match. Inte mycket skitsnack, inte många utvisningar, men domarna tillät ganska mycket. Då kommer deras spelare fram helt oprovocerat när jag står och snackar med farsan och säger "jävla neger", berättar Cormac Åhlström-Horgan för vår tidning.

Hans pappa, en svart man som växte upp i Östergötland på 60-talet, blev skogstokig.

– Han var ju den enda svarta personen i Finspång och har fått höra sånt hela livet. Han sa att det är helt sjukt att man ska få höra det 2018. Jag har aldrig sett honom så besviken eller arg tidigare. 

Större tumult

Efter det rasistiska uttalandet uppstod ett större tumult mellan lagens spelare.

– Jag var riktigt lack och det blev ett rätt stort slagsmål. Några höll fast mig för jag var så arg, men det var några av våra killar som slog till honom. Det var 20 stycken som bråkade när domarna stod kvar på isen och väntade på att alla bara skulle åka av isen.

Vad kände du när han sa så?

– Jag blir ledsen och arg. Varför ska någon behöva säga så, känner man ju.

Hur upplevde du att övriga i Målilla såg på uttalandet?

– Några försvarade det, tyckte det var onödigt av oss att gå efter honom. "Det är sånt man får ta om det är idrott", sa någon av dem. Men det är det fan inte, säger han och fortsätter:

– Men det var flera som sa att det var helt oacceptabelt också. Många tog avstånd, så det är nog inget problem de har i föreningen, det skulle jag inte säga. 

"Livsfarligt att säga så"

Även den utpekade Målillaspelaren ska ha kommit fram till honom efter ett tag.

– Han bad om ursäkt och sa att det är sådant som slinker ur en när man blir arg. Men det är det inte. Det är ju livsfarligt att säga så, folk kan bli helt tokiga. Man kan inte hålla på så. 

Har det här hänt dig tidigare?

– Som vuxen var det här första gången, men det hände faktiskt i Målilla för många år sedan i en P18-match. Det har hänt i Åby och Nässjö också när jag var yngre. I fotboll har jag aldrig hört det. 

"Får inte hända"

På lördagsmorgonen var Cormac Åhlström-Horgan fortfarande tagen.

– Det är så tråkigt verkligen. Jag är lite skärrad fortfarande. Det är inget man ska behöva höra 2018.

Matchen spelades på Råslätts IP, som ligger i det invandrartäta området Råslätt i Jönköping.

– Det är inte många invandrare som spelar bandy, men man hade kunnat få hur många som helst att göra det. Det här sånt här som gör att de aldrig kommer spela. Det förstör för dem. 

Ska ni gå vidare med det här?

– Pappa sitter i styrelsen för Jönköping Bandy och vi har skrivit till cheferna på bandyförbundet i Sverige. Sådant här får ju inte hända.

På sin hemsida skriver Målilla Bandy i ett uttalande att man tar avstånd från händelsen.

"Efter matchen mot Jönköping igår uppstod det en del tumult mellan spelarna. Olyckligtvis i detta tumult uttryckte sig en av våra spelare rasistiskt till en av deras spelare. Som förening tar vi starkt avstånd från sådana värderingar. Detta är ett misslyckande för vår förening och vi kommer självklart hantera detta vidare internt!", skriver Målilla Bandy.

Vi söker ordföranden Mikael Karlsson och den utpekade spelaren.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt