Annons:

SVENSSON EFTER BRAGDEN: ”KOMMER MINNAS DET FÖR ALLTID”

Vimmerbyfostrade Jesper Svensson blev stor matchvinnare för Europa i Weber Cup i helgen. Foto: Bildbyrån

SVENSSON EFTER BRAGDEN: ”KOMMER MINNAS DET FÖR ALLTID”

Han höll Europa kvar i matchen och spelade fram en helt avgörande serie. Väl där var det Jesper Svensson som satte spiken i kistan och fixade segern till Europa i Weber Cup.
– Det är något man kommer minnas för alltid, säger han.

Annons:

Weber Cup är en av bowlingsvärldens mest prestigefyllda tävlingar. Upplägget liknar golfens Ryder Cup – Europa mot USA där världens absolut främsta bowlare gör upp.

Årets tävling avgjordes i brittiska Leicester och Vimmerbysonen Jesper Svensson kom att spela huvudrollen.

Efter en fin första dag för Europa utvecklades tävlingen åt helt fel håll. USA tog över och drog ifrån. När läget var som värst ledde USA med 15-11 och var därmed bara tre vinster från sin fjärde raka seger i tävlingen.

Europa samlade kraft och inte minst Vimmerbysonen Jesper Svensson.

– När de gick upp till 15-11 kändes det som att det var svårt. Inför sista sessionen vet man att får de en poäng till så blir det bara en tidsfråga litegrann. Det var superviktigt med en bra start för att känna att vi kommer närmare. När man ligger efter gäller det att ingen faller ur ramen och alla måste ta poäng. Annars går det fort, berättar Svensson. 

Höll Europa kvar i matchen

Europa fick kontakt, men i näst sista serien hängde allt på Jesper Svensson. Underläge med 16-17 och Anthony Simonsen som motståndare. Bowlarna bjöd på högklassig underhållning och efter 256-256 avgjordes tävlingen med roll-off. Där behöll Svensson en extrem kyla och kunde avgöra, 60-49.

– Man vet att Anthony är så pass bra att det blir som ett frisläng i den matchen. Det kommer krävas allting i ens insats och i en sådan serie blir det mycket press. Man har hela tävlingen på sina axlar och är piskad att vinna, men samtidigt är det bara bowling och man får försöka slå sina slag så bra man kan och hoppas att de trillar ned. Det är inte mycket mer än så till slut.

Svensson hade marginalerna på sin sida och därmed blev det en helt avgörande lagserie där alla bowlare i lagen fanns med. Europa radade upp strikar och till slut hade Svensson möjligheten att avgöra. Han tog den.

– Det känns bra naturligtvis. Det är fortfarande svårt att ta in att vi fick chansen att vända på det, men också att vi gjorde det. Det höll på att glida oss ur händerna sakta som säkert från dag två, men det är fantastiskt kul att få vara en del av en sådan vändning. Det är något man kommer minnas för alltid. Sista serien är egentligen helt magisk från hela laget. Samtliga slår sina bästa slag i sista tävlingen. Det är en väldig bedrift.

Hur gick dina tankar inför sista slaget?

– Det var eufori att vara den sista som fick gå upp. Det var väldigt förlösande att få sätta dit den. Jag försökte bara få ned pulsen så gott det gick och slå så bra jag kunde och sedan får man acceptera vad resultatet blir. Jag hade en otrolig självförtroendeboost efter serien innan, där var jag piskad att strika för att ta serien till roll-off och när jag fick chansen att ta hem den lyckades jag. Jag hade det färskt i minnet.

Hur firade ni?

– Det blev inte så mycket firande. Vi var tillbaka på hotellet först vid ett och det kom bilar och hämtade oss vid halv sex. Det var inte mer än att packa ihop sina grejer och åka till flygplatsen. 

Hur högt rankar du det här i din karriär?

– Det rankas högt definitivt. Det är otroligt speciellt att vara en del av en sådan här vändning och man ser tydligt hur viktigt det är med en lagkemi och hur gruppen måste fungera för att få en sådan push. Jag tror inte det är den vinsten som kommer betyda allra mest för min karriär, men definitivt vara en som jag alltid kommer att minnas.

Jesper Svensson blev utsedd till hela tävlingens viktigaste spelare, MVP.

– Det är väldigt hedersamt, men å andra sidan när det kommer ned till sista serien och alla slår så pass bra slag så kunde vem som helst få den. Det var väldigt väldigt kul, men hade jag kunnat skulle jag dela den på fem. Det krävs verkligen att alla är med på tåget, om inte laget vinner kan man inte få MVP.

"Ett större fan av lagspel" 

Jesper Svensson visade som så många gånger under karriären sin extrema förmåga att vara bäst när det gäller – och att han trivs extra bra under Weber Cup är ingen hemlighet.

– Jag har alltid varit ett större fan av lagspel än individuellt och det här är en av årets roligaste tävlingar. Det är verkligen kul att få känna lagsamhållningen och allt sånt. När det går bra är det framförallt kul att dela den glädjen med fler personer. Det som är bra med bowling är att man får både och, både lagspel och individuellt.

Hur skulle du beskriva prestigen i den här tävlingen?

– Det är en tävling som spelarna sinsemellan pratar om hela året. Man vet att den kommer och det är stor prestige eftersom den bara går en gång om året. Nu får vi lite ammunition i trashtalket i ett år framöver, skrattar Jesper.

Nästa stora utmaning blir VM i Dubai i början av november.

– Det har blivit inställt några gånger, men nu ska det äntligen bli av. Såklart siktar man på medalj, men det ska bli kul att bara dra på sig landslagsdressen igen. Man får intala sig att spelar man bra och har stolpe in så vet jag att jag kan slå vem som helst. Får jag till det kan det finnas goda möjligheter till medaljer.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt