Annons:

Idrottsprofilen Kenth går i pension: ”Haft ett fantastiskt bra jobb”

Kenth Karlsson har arbetet med det lokala föreningslivet i 35 år – men nu går han i pension. Foto: Linus Johansson

Idrottsprofilen Kenth går i pension: ”Haft ett fantastiskt bra jobb”

I drygt 35 år har Kenth Karlsson jobbat för att stötta det lokala föreningslivet i våra trakter. Nu går Vimmerbybon i pension – och slutar därmed som idrottskonsulent på RF-SISU.
– Jag har haft ett fantastisk bra jobb, säger Kenth Karlsson.

Annons:

Om du jobbar, eller har jobbat, ideellt i en lokal idrottsförening är chansen att du stött på Kenth Karlsson mycket stor. Redan 1985 började han sitt arbete med att stötta föreningslivet.

– Då kallades det för fritidsombud och det var ett uppdrag som jag hade på min fritid samtidigt som jag hade en fritidsledartjänst hos Vimmerby kommun. Ett tag var jag också tjänstledig på 50 procent från jobbet på kommunen, men då tyckte jag att det var tråkigt att jobba ensam och gick tillbaka helt till kommunen, säger Kenth Karlsson.

Ödmjukhet viktigt

Sedan den 1 september 1997 har Kent Karlsson varit fast anställd som idrottskonsulent på RF-SISU. Om han tyckt att de senaste knappa 25 åren har varit tråkiga? Knappast.

– Jag har haft ett fantastiskt bra jobb alla de här åren och det blev ännu roligare när vi blev två personer som arbetade med vårt område. Det har varit roligt att jobba med och försöka hjälpa så många ideellt arbetande föreningsledare. De jobbar hårt för sina klubbar samtidigt som jag har fått betalt för det jag gjort. Det gäller att vara ödmjuk inför det, säger Kenth Karlsson.

”Måste ha en förståelse”

När Vimmerbybon började som fritidsombud i mitten av 1980-talet handlade det om att besöka föreningar, ordna med utbildningar och hjälpa klubbarna med olika projekt. Den delen av jobbet har egentligen inte förändrats med åren.

– Det har hela tiden handlat om att göra det så bra som möjligt för föreningslivet så att klubbarna och ledarna ska må bra. Det har på många sätt handlat om att hjälpa till med utbildning och utveckling och vi har också kunnat stötta upp ekonomiskt i samband med detta.

Kenth Karlsson säger att han alltid har försökt att vara ödmjuk inför uppgiften och att han försökt att vara så tillgänglig det bara har gått.

– Jag har inte stängt av telefonen vid klockan fem. Det går givetvis inte att alltid vara tillgänglig, men i det här arbetet måste man ha en förståelse för att alla inte kan ringa på dagtid, ideella ledare har vanliga jobb att sköta. Har jag inte kunnat svara har jag ringt upp så fort som möjligt.

Jobb i fyra kommuner

Tillsammans med Stefan Fredriksson har Kenth Karlsson i många år haft ansvaret för fyra kommuner; Vimmerby, Västervik, Hultsfred och Tranås.

– Numera är det Vimmerby, Västervik och Hultsfred som gäller i och med att man vill hålla ihop länen. Stefan och jag har samarbetat i 35 år och vi har verkligen hittat varandra väldigt bra. Vi har inspirerat varandra till att göra saker och ting så bra det bara har gått.

Vad har varit det bästa med jobbet?

– Det bästa är att jag har fått jobba med något jag är väldigt intresserad av. Jag har fått vara med och utveckla klubbar och stärkt det ideella ledarskapet. Att hjälpa till med vissa saker så att klubbledarna kan lägga tid på annat i föreningarna är en viktig del.

Vad kommer du att sakna mest när du nu går i pension?

– Jag kommer att sakna vissa bitar i kontakten med föreningarna. Jag har fått träffa så otroligt många trevliga människor som vill göra bra saker för sin verksamhet och förening. Det värmer när man hör dem berätta om sina föreningar.

Jobba i föreningslivet

Kenth Karlsson konstaterar att hans sista tid som idrottskonsulent knappast blivit som han tänkt sig. En pandemi kom ivägen.

– Man kan säga att pandemin förstörde mitt yrkesliv den sista tiden. Jag hade hoppats kunna vara på plats hos föreningarna betydligt mer, men det har inte varit något vi kunnat påverka.

Kenth Karlsson har faktiskt jobbat lite på ”övertid”, då han fyller 66 år i oktober.

– Jag kommer att småjobba lite framöver för att få klart vissa saker och lämna över, men det är inga stora saker. Jag har faktiskt semester till den 1 oktober, så jag räknar mig som pensionär från och med i dag (torsdag), säger Kenth Karlsson med ett skratt.

Vad ska du hitta på som pensionär?

– Jag kommer försöka lägga mer tid på att följa den lokala idrotten, åka ut och kolla på fler matcher. Jag har också sagt att jag vill åka runt och se fotboll på alla allsvenska arenor och nu finns det kanske tid för det. Sen kommer jag att hjälpa till i det lokala föreningslivet. Jag vill inte ha något direkt ansvar som ordförande eller något sådant, det är jag för gammal för, men jag är gärna med lite i bakgrunden, säger Kenth Karlsson, som sedan tidigare har en fot med i såväl Storebro IF, Vimmerby Hockey som i Vimmerby IF:s Bullerby Cup-kommitté.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt