Annons:

Falkevall blir heltidsanställd i VIF – så ser han på nya uppdraget

Fredrik Falkevall berättar i en lång intervju om det nya uppdraget i Vimmerby IF. Foto: VIF

Falkevall blir heltidsanställd i VIF – så ser han på nya uppdraget

En gemensam tid i lokalrivalen Gullringens GoIF. Det var ingången när Vimmerby IF värvade Fredrik Falkevall till föreningen.
– Jag har fått en väldigt bra bild av Vimmerby IF som förening, säger Fredrik Falkevall i en lång intervju om sitt nya uppdrag.

Annons:

Han har varit verksam i bland annat Motala AIF, BK Kenty och Linköpings FC. De senaste åren har han varit akademichef i LFC och tränat F19-laget. 

Men det är faktiskt en gemensam koppling från 2011 som gör att han blev aktuell för Vimmerby IF. Falkevall var då tränare i Gullringens GoIF.

– Jag trivdes väldigt bra i Gullringen då och det var mycket min jobbsituation som avgjorde då. Jag jobbade i Norrköping då och pendlade ned till Gullringen och det var tufft. Annars trivdes jag väldigt bra där, säger Fredrik Falkevall. 

Under sin tid i klubben var ingen mindre än David Lindgren lagkapten. 

– David är såklart en länk i det här och det var bra för mig att få prata med någon som vet vem jag är. Jag har fått en väldigt bra bild av Vimmerby IF som förening genom David. 

Lång tränarkarriär

Fredrik Falkevall har en lång tränarkarriär bakom sig. Han har tränat lag på herrsidan i 25 år och varit verksam på elitflickssidan de senaste fem åren.

– Bland annat var jag med och värvade de här Vimmerbytalangerna till LFC. Jag scoutade dem och tog dem till Linköping kan man säga. 

Den gångna säsongen var han med och åkte ur division 1 med BK Kentys damer.

– Det var bra tajming när David hörde av sig. Jag har tränat de här tjejerna i många år och det var kanske bra både för mig och spelarna med nya utmaningar. Det ska bli kul att komma tillbaka till herrfotbollen, där jag varit mest under mina drygt 30 år. 

Van vid pendlingsavstånd

Men det är inte bara huvudtränare för herrlaget som Fredrik Falkevall kommer vara i Vimmerby IF. Han blir heltidsanställd och ska jobba med de yngre spelarna i föreningen också. 

– Det ska bli väldigt intressant och roligt. Av det jag fått presenterat för mig verkar Vimmerby vara en väldigt välskött förening. Det vi har pratat mycket om är utveckling av sina egna talanger och där har jag och David (Lindgren) synkat helt. När Vimmerby IF var bra i tvåan på den tiden, så var en hel del från trakten, men man värvade också spelare utifrån. Nu har man tagit beslut om att satsa på sina egna och det har beskrivits för mig att det finns bra ungdomslag med duktiga spelare. Det finns en ljus framtid och det ska bli roligt att vara med och utveckla talanger och föreningen.

Hur kommer ditt arbete se ut rent konkret?

– Exakt vad det innebär ska jag och David (Lindgren) diskutera ännu mer i detalj. Det handlar om hur vi ska jobba med tränare och utveckla föreningen som helhet och talangutvecklingen. Det är ett bredare uppdrag än att bara vara huvudtränare. 

Falkevall bor i Sturefors utanför Linköping och kommer pendla till Vimmerby.

– Det blir bra. Jag åker över Brokind och tjänar en till två mil på det jämfört med om jag bott inne i Linköping. Det kommer ta sin tid, men det är inte värre än Norrköping till Gullringen, som det var för tolv år sedan. 

Att det just var en heltidsanställning som presenterades för honom var avgörande för beslutet.

– Det känns relevant när det är en heltid och då kan jag åka ned redan på morgonen, så behöver det inte bli så stressigt mellan jobb och träningen. Jag har pendlat till Norrköping i 14 år, så jag är van vid pendlingsavstånd.

Ska inte revolutionerna fotbollen

Fredrik Falkevall tänker inte revolutionera hur Vimmerby IF spelar fotboll, säger han.

– David och jag har ganska mycket likheter och en del av det här får växa fram. Jag har tittat på sex, sju matcher i efterhand och generellt sett tänker jag inte ändra på formation eller så. Det jag ser är att vi jag vill jobba mer med intensitet och tempo i spelet. Det kan handla om att jobba ännu hårdare med återerövringspressen och att komma snabbare in i press. Det är detaljer, men det finns en bra grund och jag utgår från den idé Vimmerby IF har med 4-3-3. David och jag pratar samma sak och det är lovande.

Han vill se en passningsorienterad fotboll från sitt lag.

– Jämför jag med det sätt Karlo (Goranci) ville spela på, så jag vill också se ett passningsorienterat spel. Sedan kanske jag som sagt vill att man är snabbare i återerövringen och att man har ett högre presspel, men det är detaljer. Det är inget revolutionerande jag tänker göra. Jag har ganska lik syn med den generella synen föreningen har på hur ett Vimmerbylag ska spela. 

Vill ni till division 2 direkt?

– Nästa steg är att utveckla fotbollen i Vimmerby IF. David har varit tydlig med att man inte måste upp i tvåan direkt. Oftast är det andra året också det svåraste i en serie. Vi har inte satt några prestationskrav eller resultatbaserade krav så, men det handlar väl om att bli stabila i division 3 för att få en plattform för att sedan kunna ta steget upp och då med lokala spelare så långt det är möjligt. det gillar jag. 

Anställd från januari

Fredrik Falkevall ser det här som början på ett långsiktigt uppdrag. 

– En vision från båda håll är att det ska bli långsiktigt. Vi hoppas på ett längre samarbete, det är intentionen från både mig och Vimmerby. Sedan vet du hur fotboll är, ibland stämmer det inte alls eller så sker det saker i ens privata liv som ändrar förutsättningarna. Vi kommer ta det som det kommer. Det här känns som en seriös satsning från Vimmerbys sida och det känns värt för mig att pendla de här milen som det innebär. 

Kommer du ha ett finger med i värvningarna?

– Som det är just nu så sköter David den biten. Jag jobbar med det jag får. Jag har ju kollat matcher och vet lite grann om spelarna. Det finns en hel del bra redan nu, men jag kommer inte vara engagerad i "Silly Season" det här året. Jag arbetar med det som David säger att vår trupp är. 

Fredrik Falkevall smygstartar redan nu, men själva anställningen börjar gälla den 1 januari 2024.

– Jag kommer vara med en del under november och december, men när vi drar igång i januari är jag på plats och kör för fullt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt