Annons:

Efter förhöjda terrorhotet – full visitering väntar i ishallen i vinter

Vimmerby Hockey kommer behöva visitera samtliga åskådare i höst och vinter. Foto: Bildbyrån/Arkiv

Efter förhöjda terrorhotet – full visitering väntar i ishallen i vinter

I förra veckan höjdes terrorhotnivån i Sverige till en fyra på en femgradig skala. Det kommer få effekter för publika evenemang även i lilla Vimmerby.
– Det kommer innebära väldigt mycket merjobb för oss, säger Anders Kostenius från Vimmerby Hockey.

Annons:

Den generella hotbilden mot Sverige bedöms vara bland den högsta någonsin. I förra veckan höjde Säkerhetspolisen terrorhotnivån till en fyra på en femgradig skala.

Det är blott andra gången det sker. Den förhöjda hotnivån kommer få konsekvenser för Vimmerby Hockey i höst. All publik kommer behöva visiteras inför matcherna i höst och vinter.

– I och med den nya hotbilden blir det annorlunda att gå på vissa evenemang. Det är vissa skallkrav i alla förbundsserier och det innebär visitering på samtliga besökare. Vi kommer gå ut med full information längre fram, men man ska nog förbereda sig på att det kommer se annorlunda ut i vinter, säger Vimmerby Hockeys Anders Kostenius.

För klubben blir det förstås en stor skillnad.

– Det kommer innebära väldigt mycket merjobb för oss. Vi har gjort vissa av de här grejerna tidigare och har haft kravet att visitera bortapubliken. Men vi har aldrig visiterat hela arenan.

Hur förbereder ni er?

– Det handlar om att hitta och utbilda folk. Det måste gå så smidigt som möjligt tills folk vänjer sig. Vi har kvar en del grejer från pandemin, som tält vi använde för vaccinationsbevisen. Allt måste ju ske utanför och man måste kunna stå någonstans om det är dåligt väder. Utgång kommer vara lika med hemgång, så vi behöver upprätta rökrutor igen. 

Behöver mer folk

Anders Kostenius tror att man behöver hitta ytterligare fem till tio personer som kan hjälpa till vid matcher framöver.

– Det är inget man löser över en natt. Det är 45 minuter det handlar om per match och jag hoppas att folk förstår allvaret. Man kan tycka att vissa saker är långt bort, men förbundet har pratat mycket med både Noa och Säkerhetspolisen. Det här är ju ingen hotbild mot någon speciell region eller stad. 

Vad tänker du om de här nya kraven?

– Vi hade det på känn när hotnivån höjdes. En del känner oro för att gå på större arrangemang och vi förstår att det blir en utmaning för oss att få det att fungera fullt ut. Redan nu krävs det mycket personal på en match. Vi hoppas att det ska gå så smidigt som möjligt. 

Hoppas på förståelse

Kostenius hoppas att VH-fansen ska ha förståelse att det kan ta lite extra lång tid, särskilt i inledningen av säsongen. 

– I början kan det nog ta lite längre tid, sedan kommer det nog flyta på. Man kommer få lägga upp alla lösa grejer på ett bord och därefter gå igenom visitationen. Det är bra att inte ha med sig väskor, ryggsäckar eller sådant för vi måste kolla allt. Vi fick väldigt mycket synpunkter när vi hade vaccinationsbevisen under pandemin, men det är ju inte våra idéer. Vi är bakbundna till förbundet och har vissa regler att följa. En del av det här hade vi under pandemin, så vissa grejer är på plats. Det vi inte har prövat är full visitation av all publik. 

De nya reglerna ska börja gälla från seriestart. Vimmerby möter Kristianstad i sin seriepremiär på hemmais den 29 september.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt